≈ 3 дни
Времетраене
Стара планина
Местонахождение

Тридневна пешеходна програма в Габровския Балкан

 • Две нощувки при добър стандарт
 • Три дни за пешеходни преходи в Стара планина
 • Ниска до средна степен на трудност
 • Най-панорамните върхове и гледки
 • ‘Малки тайни’ – елемент на изненада и неочаквани открития
 • За индивидуални гости – на предварително обявени дати
 • За групи – в произволни три последователни дни, целогодишно

 

2 нощувки

пешеходни преходи

панорами и върхове

оценка 5.0 / 5

 

В Габровския Балкан

Прекарайте три безгрижни дни в Стара планина! Oчакват Ви Шипка, Узана, Природен парк „Българка”, Соколският манастир, Езерото, Етъра, Географският център на България и още много интересни места.
Ако в компанията си имате по-опитни и/или съвсем нови за планината хора, поканете и едните, и другите! Габровският Балкан предлага невероятно разнообразие за всички, които търсят близостта на природата, без да е необходимо да се увличат по екстремните изживявания.

 

За кого е това пътешествие

Програмата е за всички, които харесват активности на открито. Достатъчно е участниците да бъдат в нормална физическа форма и да имат подходящо облекло и обувки за преходи в средновисоката планина. Маршрутите са с лека до средна трудност и позволяват варианти с различна продължителност. По този начин всеки преценява на място какво да бъде личното му участие за деня, без това да влияе на останалите.

Освен за индивидуални гости, програмата е подходяща и за малки до средно големи групи. За групи може да бъде проведена на удобни за тях дати – в произволни три последователни дни през цялата година. При интерес може да бъде удължена до четири или петдневна програма, а също да бъде добавен еднодневен воден преход с туристически каяци в спокойни води. За него не се изискват никакви предварителни умения, а възможните локации за провеждането му са красивите язовири в полите на Стара планина.
 

Стара планина

индивидуални гости

малки групи

добър стандарт

 

Нощувки и начин на провеждане

Нощувките са планирани в семейни хотели или реновирани хижи, с настаняване в двойни, тройни и семейни стаи със собствен санитарен възел. Ако предпочитате настаняване в индивидуални стаи, пишете ни своевременно на travel.plus@abv.bg

Въпреки своята сравнително кратка продължителност, пътешествието носи в себе си елемент на изненада и неочаквани открития. Освен това се следва определен маршрут, с нощувки на две различни места, което ни позволява да говорим за прилагане на експедиционния принцип. Казано с други думи, тази програма представлява мини експедиция, при която е помислено и за удобството на участниците. Те нощуват при добър стандарт, а багажът им се извозва до етапната цел за деня. Така, по време на преходите, могат да носят със себе си единствено малка (дневна) раница с най-необходимото.

#

В центъра на България

Началото и краят на експедицията са в Габрово. Разположен живописно в полите на Стара планина, градът на Рачо Ковача се намира досущ в центъра на България и на само два до три часа от повечето основни градове в страната. Ако не ползвате автомобил, можете да пътувате с автобусен или железопътен транспорт, а ние ще Ви посрещнем при пристигането Ви. Ако желаете да добавите една или повече нощувки преди началото и/или след края на програмата, моля пишете ни! Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и освен че сме запознати с актуалните условия, бихме могли да Ви предложим групови и преференциални цени.

 

1

Ден 1 - В зеленото сърце на Балкана

Този ден е посветен на местността Узана. Именно тук, в Зеленото сърце на Балкана, се намира географският център на България. Очакват Ви вековни букови гори, чудати скални блокове, голямата узанска поляна, ухание на треви, на билки и на диви ягоди… Времето сякаш отдавна е спряло и това усещане допълва чара на планинския пейзаж. Формите на релефа са меки, а масивът Триглав (вторият по височина в Стара планина след връх Ботев) изглежда като на една ръка разстояние – илюзия или реалност…?

Географският център на България е маркиран с пирамида в цветовете бяло-зелено-червено. Да си направите снимка на това място е „задължително”. За сметка на това, изкачването на връх Исполин (1523 метра) е „пожелателно”, но определено си заслужава. Прекрасната гледка възнаграждава изкачилите го за усилията им и усилва апетита както в прекия, така и в преносния смисъл на думата. Следват още красиви панорами, легенди и …усещане за Балкан!
В следобедните часове е предвидена малка кулинарна дегустация в една от гостоприемните старопланинските хижи, а при интерес можете да се запознаете с дейността на Природна Академия Узана.

Програмата позволява да решите на място какво да бъде личното Ви участие за деня, без това да влияе на останалата част от групата. Имате избор между къса (до 2.5 часа), средна (до 4 часа) и дълга (до 6 часа) продължителност.

 

2

Ден 2 - По стъпките на Крали Марко, чак до Шипка

Днес поемаме на път – от Узана през Шадраваните и Малуша, към Шипка. „Тръгваш по този маршрут и искаш той никога да не свършва. Заради историята от времето на Освободителната война, заради гледките и чувството да си едновременно и в Северна, и в Южна България, заради тежката букова гора!”

Никъде другаде в България усещането за сливане на природа и история не е толкова силно. Никъде другаде етапната цел на пешеходния преход не е така изпълнена със символика. И едва ли някъде другаде вероятността да срещнете горски самодиви е толкова голяма, колкото в Кралимарковата гора, непосредствено преди първата панорамна гледка към Шипка! Веднъж пристигнали в подножието на историческия връх (около обяд), събираме сили и обсъждаме вариантите, които сме Ви подготвили за следобеда.

И днес можете да решите на място какво да бъде личното Ви участие за деня, без това да влияе на останалата част от групата. Имате избор между средна (до 3 – 3.5 часа), средна дълга (до 5 – 5.5 часа) и дълга (до 7 – 7.5 часа) продължителност.

 

3

Ден 3 - Пътчета и пътеки в Природен парк „Българка”

Преобладаващата част от прехода в последния ден представлява спускане с ниска степен на техническа трудност, през предимно сенчести места. Намираме се на територията на Природен парк „Българка” – дом на стари букови гори, причудливи скални формирования и защитени местности. Усещането е като да сте попаднали в горска приказка! Нищо чудно да зърнете дори диви животни, в това число благороден елен и сръндак.

За по-малко от два часа достигаме Соколския девически манастир „Успение Богородично”. Прекрачваме старата дървена порта, за да попаднем в друг свят… Намираме се в осеян с много цветя слънчев двор, заобиколен от широките чардаци на светата обител. В средата му тихо ромоли осмостенна каменна чешма. Тя е построена от майстор Колю Фичето и със своите осем чучура – по един на всяко едно от осемте ѝ лица – е определяна като истински шедьовър. Захласнати в съзерцание, посетителите често забравят да посетят прекрасната малка църква. Ние обаче слизаме по гранитните стъпала към по-ниското ниво на манастирския комплекс. Ето я и нея! Обгърната от мистична тишина, с притворена врата, а във вътрешността ѝ мъждукат свещички.
Сбогуваме се с манастира, за да извървим последните 40-45 минути от нашия път. Краят на прехода, а с това и на цялото пътешествие, е Етнографският музей на открито „Етър” – уникален музеен комплекс, в който са представени на живо битът, архитектурата и занаятите в полите на Балкана от края на Възраждането!

Подобно на предишните два дни, и днес можете да решите какво да бъде личното Ви участие, без това да влияе на останалата част от групата. Имате избор между къса (до 2.5 часа) и средна (до 4 часа) продължителност.

 

#

Допълнителни активности

След края на пешеходния преход и при наличие на достатъчно желаещи, бихме могли да организираме за Вас една или повече от следните допълнителни активности (срещу заплащане):

Такса участие

Таксата може да варира в зависимост от избора на опционални активности и/или допълнителни нощувки, и други. Таксата за основния пакет (три дни, две нощувки) е 95 лв за възрастни и 85 лв за деца от 10 до 18-годишна възраст, и включва:

 • две нощувки със закуски
 • подготовка и логистика
 • избор на подходящ маршрут
 • придружител-водач
 • транспорт на големия багаж (за времетраенето на самите преходи препоръчваме да носите малка/дневна раница)
 • малка кулинарна дегустация

Забележка: Цените са валидни при настаняване в двойни, тройни или семейни стаи. Ако предпочитате настаняване в индивидуални стаи, пишете ни своевременно на travel.plus@abv.bg

 

2 нощувки

2 закуски

подготовка и маршрут

придружител-водач

транспорт на багаж

кулинарен акцент

 

Деца

 • Минималната възраст за участие е 10 години.
 • Деца на възраст от 10 до 18 години могат да участват само в присъствието на участващ родител или настойник.
 • Таксата за участие на едно дете е 85 лв.

Забележка: Ако имате деца под 10-годишна възраст, препоръчваме Ви следните програми: Водно – пешеходно: с деца на планина и Balkan Bike Tour & Kayak (вариант за семейства). Минималната възраст за участие в тях е 8 години.
 
 

Записване

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

 • име и фамилия, възраст
 • брой участници
 • телефон и е-мейл за връзка

Допълнителни активности

На всички, които желаят пътуването до Габрово и Балкана да бъде още по-разнообразно и запомнящо се, предлагаме да участват в нашите опционални активности – в допълнение към основната програма и срещу допълнително заплащане. Имайте предвид, че местата в тях са ограничени, а резервациите се потвърждават по реда на тяхното пристигане! Необходимо условие за провеждане е наличието на достатъчно участници.

 

каякинг

велотурове

ориентиране

пешеходни преходи

вкусни спирки

малки тайни

 

Допълнителни нощувки

Ако желаете да пристигнете по-рано или да останете в Габрово и региона след края на програмата, пишете ни! Така ще можете да участвате в посочените по-горе активности или просто да прекарате повече време в нашия красив край.
Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и освен че сме запознати с актуалните условия, бихме могли да Ви предложим настаняване на преференциална цена, и/или други предимства или бонуси.

 

Природен парк „Българка”

Пътчетата и пътеките на това приключение ще Ви преведат през територията на Природен парк „Българка”, а с участието си в програмата Вие подкрепяте дейностите по опазване биоразнообразието в тази част на Стара планина. Нищо чудно, с мъничко късмет, да зърнете някои от дивите обитатели на парка като благороден елен и сръндак, зайци, лисици, пернати и много други.
На това място насочваме вниманието Ви и към нашите специализирани активности: Ботанически тур (пешеходен вариант) и Ботанически тур (с велосипед). Те са удачен избор за всички, които проявяват задълбочен интерес към опознаването и защитата на природата.
 

Стара планина

Парк Българка

Ботанически тур

Ботанически тур (с велосипед)

Дати

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Отворени за записвания са следните дати:

 • 22.05 – 24.05.2021
 • 04.06 – 06.06.2021
 • 18.06 – 20.06.2021
 • 09.07 – 11.07.2021
 • 06.08 – 08.08.2021
 • 27.08 – 29.08.2021
 • 24.09 – 26.09.2021
 • 22.10 – 24.10.2021
 • 05.11 – 07.11.2021

 

Допълнителни възможности

Програмата е подходяща както за индивидуални гости, така и за малки до средно големи групи. Освен на горепосочените, тя може да бъде проведена и на други дати – в произволни три последователни дни през цялата година. При интерес може да бъде удължена до четири или петдневна програма, както и да бъде добавен еднодневен воден преход с туристически каяци в спокойни води. За него не се изискват предварителни умения, а възможните локации за провеждането му са красивите язовири в полите на Стара планина.
 

индивидуални гости

групи

гъвкави дати

навременно записване

 

Записване

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

 • име и фамилия, възраст
 • брой участници
 • телефон и е-мейл за връзка

След потвърждаване на мероприятието за конкретни дати, участниците ще получат допълнителна информация, в това число упътвания за подходящо облекло и обувки, сборен пункт (място и час), начин на плащане и т.н.

Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Защитени местности в Габровския Балкан - пешеходен преход
Пешеходен преход - Соколски манастир
Велотур Етъра и посещение в музей „Етър”
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан
Пешеходни преходи в Стара планина - Усещане за Балкан