Еднодневна екскурзия с влак до Копривщица

Поредната екскурзия с влак ще Ви отведе до Копривщица. Ще се състои на 20. август, събота. За пътуващите от Габрово заминаването е в 5:50 ч., а удобни връзки има от Велико Търново, Горна Оряховица, Стара Загора, Сливен, Пловдив и много други дестинации. Пристигането на гара Копривщица е в 9:36 ч., а отпътуването от там е в 18:07 ч. Придвижването между гара Копривщица и самата Копривщица ще бъде осъществено с автобус.

Проверете разписанието на влаковете от най-удобната за Вас гара на този линк!

 

Сопот – градът на Любен Каравелов

Времето в Копривщица ще бъде достатъчно за посещение на музеите (с екскурзоводска беседа), пешеходна разходка и свободно време. Предлага се доброволна водаческа услуга както в Копривщица, така и по време на пътуването. И при тази екскурзия водаческата услуга е доброволна и абсолютно безплатна. Не се събират никакви такси! Цената на билета за влак в двете посоки е около 20 лв (около 12 лв с карта за намаление). Посещението на музейните обекти с общ билет (валиден в шест музея) е 15 лв за възрастни и 6 лв за учащи и пенсионери. Екскурзоводската беседа (за всички музеи) струва 30 лв, като цената ще се подели между всички участници в екскурзията. За допълнителна информация може да се обадите на телефон 0878141518.

 

Устойчиви форми на туризъм и транспорт

Провеждането на екскурзията и нейното промотиране са част от доброволна кампания за популяризиране и опазване на материалното и нематериалното културно богатство на България. За целта се насърчава използването на устойчиви форми на транспорт и туризъм – железопътен, велосипеден, пешеходен и други.

 

Какво още предстои?

Подкрепяйте ни с участието си и като споделяте инициативите сред приятели и познати! Следете нашата страница за природа, туризъм и спорт, както и нарочната рубрика за пътувания с влак!

Очакваме Ви! 🙂

Снимки: Travel Plus – специализиран туроператор и Капитал.

Национален парк „Централен Балкан” с нов директор

Интервюто с директорa на Национален Парк „Централен Балкан” Светослав Тодоров е взето два месеца след встъпването му в длъжност. На това място публикуваме отделни откъси, а цялото интервю можете да прочетете на страницата на вестник Дневник.

 

Виждали сме обяви за организирани посещения с офроуд автомобили в парка. Това допустимо ли е?

Допустимо е по регламентирани пътища и на определени места. През годините сме съгласували такива посещения, но това са били единични случаи. В момента става въпрос за организиран туризъм. Постоянно, почти през целия сезон едни и същи лица искат съгласуване на по няколко автомобила. Така разрастването на тази дейност, която е била допустима, води до проблеми: първо, количеството автомобили, второ, отражението върху пътя, трето, въздействието върху преживяванията на пешеходните туристи. Този конфликт е съществувал, но никога в сегашния мащаб.

Започнахме с ограничения па пътя до връх Ботев, защото там вредните последици за природата са видими и вече десетилетия инвестираме във възстановяване на щетите, причинени от човека. Сега ще опитаме да преценим дали това се налага и за други пътища. Трябва да се има предвид, че имаме огромен брой други ползватели – стопани на сгради, бази, измервателни станции, специализирани обекти. Около 230 лица са само тези с право да пашуват животни. Това са стотици коли със служебен или наложителен достъп в парка.

 

В парка има осем пътя с напълно свободен достъп. Трябва ли това да се промени?

В Плана за управление на Национален парк „Централен Балкан” е записано, че тези пътища могат да се ползват свободно, не преминават през уязвими участъци. В перспектива заради кумулативния ефект – натрупване на необичайно много желаещи туристи с автомобили в комбинация с всички други ползватели на територията, ще бъдем принудени да търсим законови възможности за ограничаване на този тип посещения. Имайте предвид, че в последните години напливът е в пъти по-голям, отколкото през цялата история на парка. Това е в известно противоречие с идеята на създаването му като среда за пешеходен туризъм и опазване на природата.

 

Едно от основанията за съгласуван автомобилен достъп е регламентът за паша на стада в националния парк. През последните години има научни доклади, че субсидиите за паша увреждат природата, смятате ли, че те трябва да продължат?

Убеден съм, че за природата ще е много по-добре, ако вместо стада с крави там има елени и други естествени обитатели. Но исторически се е оформила една вторична безлесна зона, в която опазваме определени тревни местообитания, които сме приели за ценни. Ако ги оставим без паша, тъй като дивите едри тревопасни не са достатъчно, тези тревни съобщества постепенно ще изчезнат и на големи площи ще се възстановят храсти и гори. От гледна точка на ценността на тези тревни местообитания е правилно, че ги поддържаме с паша на животни. Но концентрацията на животните в националните паркове и броят на животните в някои райони са прекалени. Липсват достатъчно механизми за контрол и има негативни ефекти върху водите и екосистемите.

 

Единият вреден ефект е това, че домашните животни изземват територии на дивите. Другият е, че засилената концентрация на стадата – макар и само в няколко месеца – замърсява с биогенни материали, появяват се нови нетипични видове и има преизпасване. Замърсяват се и водоизточници и така е поставена на риск питейната вода на няколко десетки хиляди жители на населените места около парка. Говорим за каптирани извори, които дават питейната вода и на някои големи градове. Ако не пазим този ресурс, рискуваме чистотата на питейната вода, което пряко засяга всяко домакинство и туризма в региона.

Отделно присъствието на хора, кучета, на автомобили, шум, светлини, миризми също имат вреден ефект върху дивата природа и туризма.

 

Вече има организиран контрол. Подготвили сме нова методика за ежегодна оценка на местообитанията. И в следващите 3-4 години се надявам по-точно да определим местата за паша и количествените ограничения. Също така, ясно е, че стада от овце причиняват в пъти по-малка щета от стадата от крави.

В новия План за управление ще се опитаме да преструктурираме пасищните територии. И със сигурност по-високите субсидии за националния парк са една от причините за това натоварване.

 

Снимка: Светослав Тодоров

Пълен текст: вестник Дневник.

Еднодневна екскурзия с влак до Сопот

Поредната екскурзия с влак ще Ви отведе до Сопот. Ще се състои на 23 юли, събота като за пътуващите от Габрово заминаването е в 7:15 ч. Удобни връзки има от Велико Търново и Горна Оряховица,  докато на пътуващите от Стара Загора, Сливен, Пловдив и много други дестинации ще се наложи да изчакат около час пристигането на основната група. Пътуващите от Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Трявна, Казанлък и другите гари по маршрута ще бъдат на гара Карлово в 10:28 ч., а отпътуването от там е в 17:37 ч. Придвижването между Карлово и Сопот ще бъде осъществено с автобус, като разстоянието между двата града е по-малко от 5 км.

Проверете разписанието на влаковете от най-удобната за Вас гара на този линк!

 

Сопот – градът на Вазов

Времето в Сопот ще бъде достатъчно за посещение на Къщата-музей „Иван Вазов”, на Девическото (Радиното) училище, на Етнографския и занаятчийски център „Сопотски еснафъ”, на Дядо Стояновата воденица, както и за разходка из града. Предлага се доброволна водаческа услуга както в Сопот, така и по време на пътуването.

И при тази екскурзия водаческата услуга е доброволна и абсолютно безплатна. Не се събират никакви такси! Цената на билета за влак в двете посоки е около 16 лв (около 9 лв с карта за намаление). Транспортът между Карлово и Сопот в двете посоки струва около 2 лв. Посещението на музейните обекти с общ билет е 12 лв за възрастни и 6 лв за учащи и пенсионери. За допълнителна информация може да се обадите на телефон 0878141518.

 

Устойчиви форми на туризъм и транспорт

Провеждането на екскурзията и нейното промотиране са част от доброволна кампания за популяризиране и опазване на материалното и нематериалното културно богатство на България. За целта се насърчава използването на устойчиви форми на транспорт и туризъм – железопътен, велосипеден, пешеходен и други.

 

Какво още предстои?

Подкрепяйте ни с участието си и като споделяте инициативите сред приятели и познати! Следете нашата страница за природа, туризъм и спорт, както и нарочната рубрика за пътувания с влак!

Очакваме Ви! 🙂

Снимки: Travel Plus – специализиран туроператор и wikimedia.

Спомняте ли си за Узана Поляна Фест?

Сигурно си спомняте за екологичния фестивал на голямата узанска поляна!? За чудесното лятно настроение, за вечерните концерти, за изпълнители като Оратница, Керана и космонавтите, Стенли, Остава, Тъпани и гайди, и много, много други? Или пък за интересните лекции и уъркшопи на екологична тематика, за голямата пещ и дъхавия хляб с квас?

За някои спомените от този весел и поучителен фестивал в Габровския Балкан са все така живи, за други може би вече са поизбледнели. Добрата новина е, че фестивалът се завръща – от 22.07.2022 (петък) до 24.07.2022 (неделя). Трите фестивални дни ще бъдат изпълнени със събития, а програмата може да разгледате тук.

 

И още добри новини…

Тази година е обявена специална програма – Активни дни около Узана Поляна Фест. С нея каним гостите и изложителите на Узана Поляна Фест да пристигнат преди началото, и да останат тук след приключването на фестивала!
Но добрите новини не спират до тук, а следват още и още… Че фестивалът ще бъде с вход свободен, че ще имате възможност да пътувате от Габрово до Узана с извънредни автобуси (които се движат на метан и са екологични), че в двете концертни вечери на голямата сцена ще стъпят групи като Тригайда, Булгара, Ritmos Negros и още други (отново безплатно), че се очакват повече от сто изложители, че ще бъдат представени множество нови природосъобразни идеи…
Списъкът с добри новини е дълъг, а приятните изненади са гарантирани!

 

Активности на Узана, в Габрово и Балкана

Препоръчваме да останете в нашия красив край извън времевия контекст на Узана Поляна Фест – още два или три дни, а защо не и повече!? Каква по-добра възможност от тази, за да планирате Вашата мини ваканция в Стара планина! Ето само някои от предстоящите в този период мероприятия:

Очакваме Ви! 🙂

 

Снимки: Travel Plus – специализиран туроператор и Дамян Петков

Птиците около нас

Наблюдение на птици в Габрово!?! Къде точно да ги наблюдаваме!? Колко вида са? Може би десетки, или дори повече? Отговорите на тези и много други въпроси ще получите в петък, 22.07.2022 от експертите от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), които ще гостуват в Габрово по покана на „Дома на хумора и сатирата”.

 

Кога и как?

Разходите по организацията и провеждането на прехода се покриват изцяло. Така за участниците той е напълно безплатен! Тази еднократна възможност е фиксирана за дата 22.07.2022 (петък), а началният час е 11:00 ч. Мястото на срещата е пред Дома на хумора и сатирата.

 

Желаете да участвате!? Запазете датата и се отбележете в събитието на този линк!

 

Какво още предстои?

Втората половина на юли е изключително богата на събития в Габрово и Балкана! Каква по-добра възможност от тази, за да планирате Вашата мини ваканция в Стара планина! Ето само някои от предстоящите в този период мероприятия:

Очакваме Ви! 🙂

 

Снимки: Снимки: Travel Plus – специализиран туроператор и Дамян Петков

Разнообразие от впечатления и сръчности в Трявна

С най-голямо удоволствие Ви представяме нашата програма „Стара Трявна” – традиции и занаяти, с начало и край в самия център на Трявна.
Общата продължителност е около три часа, а в програмата могат да се включат всички, които имат интерес да научат повече и да изпитат сръчността си в два от традиционните за Трявна занаяти – дърворезбата и зографисването (рисуването).
 
Желаете да участвате!? За подробности и записване кликнете върху този линк!
 
 

Трявна – традиции и занаяти

Малкият град в полите на Стара планина от векове е прочут със своите майстори – марангози, зографи и дюлгери. Но това далеч не е всичко! Много са любопитните традиции в градеца, а още по-интересното е, че някои от тях продължават да са живи и в наши дни.
С участието си в програмата ще усетите различни аспекти от живота в полите на Балкана и ще преминете през вековете, за да се озовете отново в настоящето! В Трявна, както никъде другаде, се преплитат традиции и занаяти, история и природа, минало и настояще…


 

Цена и записване

Таксата за участие е 25 лв, а записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg. Между април и октомври провеждаме програмата всеки четвъртък, а по запитване и в другите дни от седмицата, при наличие на достатъчно участници. Tаксата включва:

  • подготовка и логистика
  • участие в творческа работилница
  • ръчно изделие – подарък
  • дегустация на местен специалитет
  • входна такса
  • пешеходна разходка в стара Трявна
  • придружаващ екип

 

най-добра цена

творческа работилница

подарък

кулинарен акцент

стара Трявна

придружаващ екип

 

Препоръки

„Стара Трявна” – традиции и занаяти е подходящo предложение както за индивидуални гости и семейства, така и за малки групи или като модул в тийм билдинг програми (team building). За групи може да бъде проведен и в различни от обявените дни, през цялата година.

Препоръчваме Ви да участвате и в други активности от програмата, както и да останете в нашия красив край два, три или повече дни. Имайте предвид, че програмата на Gabrovo Plus обхваща петдесет и три активности, както и единадесет уикенд програми и експедиции. Освен тях организираме „къстъмизирани” програми, тийм билдинг мероприятия, нощувки, транспорт и други.
 

53 активности


12 експедиции


хотели


къщи за гости


 
Посетете нашия красив край и през зимата! Трявна и Балканът предлагат чудесни условия за снежни приключения, преходи със снегоходки и най-добрата писта за ски и сноуборд в Стара планина.
Очакваме Ви! 🙂

 
 
Снимки: Travel Plus – специализиран туроператор

Седмична програма с активности

Кои са най-популярните активности сред гостите на Трявна, Габрово и Балкана? В кои дни от седмицата се предлагат и колко често?
Отговорите на тези въпроси вече могат да бъдат намерени под формата на седмична програма за месеците юли и август, от понеделник до неделя включително. Тя ще Ви помогне да се ориентирате кои са предварително планираните активности, по дни.


 

Предложения за групи

Ако представлявате поне малка група и имате интерес към определена активност, можете да ни изпратите запитване за провеждането ѝ и в различни от обявените дни!

Не пропускайте да разгледате също така нашите експедиции! Те представляват три- или четиридневни приключения пеша или с велосипед, към които може да бъде добавен ден на вода в ‘Малкото море’! Степента на трудност е ниска или средна, в зависимост от Вашия избор. Маршрутите преминават през знакови места като местността Узана (Географският център на България), Шипка, Бузлуджа, Боженците, Соколският манастир и много други.
 

пешеходни преходи

велотурове

каякинг

ориентиране

вкусни спирки

малки тайни

 

Навременно записване

Подробни описания на активностите ще откриете в нарочната ни страница.
Остава в сила поканата за навременно записване, тъй като то спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на съответното мероприятие.

 
Очакваме Ви! 🙂

 
 
Снимки: Travel Plus – специализиран туроператор

Петък, 10.06.2022

Красивият Дряновски манастир очевидно има нужда от помощ. Констатираме го с известно учудване, но и със затвърдена убеденост от няколкото ни посещения там в последните месеци.

Бъдете съпричастни и елате да почистим в петък, на 10.06.2022! Или бъдете съпричастни по друг начин! Вие преценете как да помогнете, но сякаш най-много ни се иска манастирът да получи както чисто физическа подкрепа от сръчни ръце, така и подкрепа от хора с ноу-хау в областта на комуналното стопанство. Защото системните проблеми едва ли могат да бъдат решени с еднократни или кампанийни мероприятия!

 

Кога и колко дълго?

Срещата ни е пред манастира в 9:45 ч.! Часът е достатъчно ранен, но ако има желаещи да започнем преди това, моля пишете ни! Краят на почистването е отворен, но целта е да приключим в 13:00 ч. Не храним илюзии, че три часа ще бъдат достатъчни за цялостно „дълбоко почистване”, но ще измерим ефекта от работата ни, за да планираме бъдещи действия. А ако се съберем много и мотивирани хора, със сигурност ще отхвърлим доста работа!

Добре дошли са и притежаващите добри фотографски умения! Защото добрите дела е добре да бъдат документирани в качествени фотоси или видео.

 

Желаете да участвате!? Заявете присъствието си с коментар в събитието на този линк!

 

Какво да носите?

Моля носете със себе си всичко, от което може да имате нужда! Носете си подходящо облекло, ръкавици и чували! Не забравяйте и усмивките си! Едва ли скоро сте ходили на толкова красиво място в този час на деня, и то с такава задача, нали!?

Носете си също така канче или друг съд за многократна употреба! Ще почерпим с истински старопланински билков чай всички, които са заявили участието си предварително! Ако някой иска да донесе малко количество сладки за чая, нека го направи! А ако са домашно приготвени курабии или подобни, ще се оценят още по-високо! 🙂 

 

Какво още?

Освен че ще уредим извозването на събраните отпадъци, сме предвидили поощрение за всички мотивирани участници в почистването. То се изразява в поемане на разходите за участие в една от следните активности:

 

Пътуване до Дряновския манастир

Знаете ли всъщност, че можете да стигнете до Дряновския манастир с влак!? Спирката е Бачо Киро, а връзките до там са изключително удобни. Подробна информация ще намерите на сайта на БДЖ.

Предвид характера на това събитие, пътуването с влак е първата възможност, която бихме искали да Ви препоръчаме. По този начин ще допринесете за минимизиране на замърсяването не само в района на манастира, но и като цяло! Освен приятно и екологично, пътуването с влак е и изключително достъпно. Цената за двупосочен билет (отиване и връщане) от Велико Търново например е само 3.45 лв.

 

Снимките са илюстративни.

Преход в Национален парк „Централен Балкан”

Буковите гори на територията на резерват „Северен Джендем” в Национален парк „Централен Балкан” са едни от най-добре запазените в цяла България! Неслучайно дори ЮНЕСКО обръща внимание на защитата им и през 2017-та година ги включва в списъка на световното природно наследство! Именно на това забележително място ще бъде предстоящият преход с водач, който е със средна степен на трудност! Маршрутът се нарича „Водните дупки”, а преходът е подходящ за всички любители на природата в добра физическа форма и с поне минимален опит в ходенето по начупен терен и планински пътеки!

 

Кога и как?

Разходите по организацията и провеждането на прехода се покриват изцяло. Така за участниците той е напълно безплатен! Тази еднократна възможност е фиксирана за дата 02.07.2022 (събота), а началният час е 9:00 ч. Мястото на срещата е в град Априлци.

Желаете да участвате!? Заявете местата си на този линк още сега или най-късно до 27.05.2022!

 

Описание

Организаторите от Дирекцията на Националния парк предоставят следното описание:

Този маршрут ще ни покаже част от долината на река Лява Видима и ще ни отведе до площадка пред входа на пещера Водните дупки. Част от маршрута навлиза в западните части на резерват „Северен Джендем“ – един от деветте резервата на територията на Парка и част от българския компонент на серийния обект на световното наследство на ЮНЕСКО, опазващ най-представителните букови гори на Европа. По пътя наобратно ще се отбием до хижа „Плевен“ за спираща дъха гледка към отвесните скали под връх Ботев. 

 

Какво още предстои?

Ако нямате възможност да осъществите прехода по маршрут „Водните дупки” на фиксираната за него дата на 02.07.2022, не се отказвайте от алтернативите! За 25.06.2022, отново събота, е планиран преход през резерват „Боатин”, също на територията на Националния Парк, но на съвсем различно място. Подробности за него ще намерите тук.

Снимки: Национален Парк „Централен Балкан”

Лек преход в Национален парк „Централен Балкан”

Буковите гори на територията на резерват „Боатин” в Национален парк „Централен Балкан” са едни от най-добре запазените в цяла България! Неслучайно дори ЮНЕСКО обръща внимание на защитата им и през 2017-та година ги включва в списъка на световното природно наследство!

Именно на това забележително място ще бъде предстоящият преход с водач, който е с ниска степен на трудност и обща дължина от само осем километра! Подходящ е за всички любители на природата, без значение от тяхната възраст!

 

 

Кога и как?

Разходите по организацията и провеждането на прехода се покриват изцяло. Така за участниците той е напълно безплатен! Тази еднократна възможност е фиксирана за дата 25.06.2022 (събота), а началният час е 9:30 ч. Мястото на срещата е в град Тетевен.

 

Желаете да участвате!? Заявете местата си на този линк още сега или най-късно до 27.05.2022!

 

Описание

Организаторите от Дирекцията на Националния парк предоставят следното описание:

Този маршрут с ниска степен на трудност ще ни отведе от местността Кордела на западната граница на Национален парк „Централен Балкан“ до историческата местност Костина над село Рибарица. Голяма част от маршрута преминава през северните части на резерват „Боатин“ – първият обявен резерват на територията на сегашния национален парк. По маршрута, под някой боатински бук, ще имаме възможност да се запознаем с особеностите на горите в региона и защо дори ЮНЕСКО обръща внимание на защитата им. 

 

Какво още предстои?

Ако нямате възможност да осъществите прехода през резерват „Боатин” на фиксираната за него дата на 25.06.2022, не се отказвайте от алтернативите! За 02.07.2022, отново събота, е планиран маршрутът „Водните дупки”, също на територията на Националния Парк, но на съвсем различно място. Подробности за него ще намерите тук.

 

Снимки: Национален Парк „Централен Балкан”