≈ 4 дни
Времетраене
Стара планина
Местонахождение

Каякинг, басейн и пешеходни преходи в Габровския Балкан

 • Три нощувки при добър стандарт
 • Ден за каякинг плюс комплекс с басейни и водна пързалка
 • Три дни за пешеходни преходи в Стара планина
 • Ниска до средна степен на трудност, минимална възраст 8 години
 • Най-панорамните върхове и гледки
 • С включени „вкусни спирки” – кулинарни и подкрепителни пунктове
 • За семейства (индивидуални гости) – на предварително обявени дати
 • За групи – в произволни четири последователни дни от май до октомври

 

3 нощувки

воден ден

пешеходни преходи

вкусни спирки

8+ години

гъвкави дати

 

В Габровския Балкан

Прекарайте четири безгрижни дни в Стара планина! Oчакват Ви Шипка, Узана, Природен парк „Българка”, Географският център на България, Етъра, Езерото, Синкевица, Соколският манастир и още много интересни места.

 

За кого е това пътешествие

Програмата е за всички, които харесват активности на открито. Особено подходяща е за семейства с деца над осемгодишна възраст – както заради водните забавления в първия ден от програмата, така и заради спецификата на пешеходните преходи в останалите три дни. Маршрутите са с лека до средна трудност и позволяват варианти с различна продължителност. По този начин всеки преценява на място какво да бъде личното му участие за деня, без това да влияе на останалата част от групата. Достатъчно е участниците да бъдат в нормална физическа форма и да имат подходящо облекло и обувки за преходи в средновисоката планина.

В деня за каяци гребането е в туристическо темпо – подходящо както за дебютанти и начинаещи, така и за напреднали каякари. Използват се двуместни туристически каяци, които гарантират голяма стабилност във водата. Осигурени са спасителни жилетки, което прави възможно участието дори и на хора, неумеещи да плуват. Преди влизането на вода се провежда кратък инструктаж-обучение.

Програмата е подходяща както за семейства, така и за малки до средно големи групи. За групи може да бъде проведена на удобни за тях дати – в произволни четири последователни дни в месеците от май до октомври. При интерес може да бъде удължена до пет или шестдневна програма.

 

Нощувки и начин на провеждане

Нощувките са планирани в семейни хотели или в реновирани хижи, с настаняване в двойни, тройни и семейни стаи със собствен санитарен възел. Ако предпочитате настаняване в индивидуални стаи, пишете ни своевременно на travel.plus@abv.bg

Въпреки своята сравнително кратка продължителност, пътешествието носи в себе си елемент на изненада и неочаквани открития. Освен това пешеходната му част следва определен маршрут, с нощувки на две различни места, което ни позволява да говорим за прилагане на експедиционния принцип. Казано с други думи, тази програма представлява мини експедиция, при която е помислено и за удобството на участниците. Те нощуват при добър стандарт, а багажът им се извозва до етапната цел за деня. Така, по време на преходите, могат да носят със себе си единствено малка (дневна) раница с най-необходимото.
 

Стара планина

панорами и върхове

каякинг

басейни и пързалка

семейства

групи

 

Вкусно пътешествие

Особен акцент в програмата представляват така наречените вкусни спирки – подкрепителни пунктове на ключови места по маршрута. В непринудена обстановка ще се насладите на различни ястия, приготвени по нетрадиционни и балкански рецепти. Нищо чудно дори само заради тях да искате да изминете разстоянието отново и отново!

#

В центъра на България

Началото и краят на експедицията са в Габрово. Разположен живописно в полите на Стара планина, градът на Рачо Ковача се намира досущ в центъра на България и на само два до три часа от повечето основни градове в страната. Ако не ползвате автомобил, можете да пътувате с автобусен или железопътен транспорт, а ние ще Ви посрещнем при пристигането Ви. Ако желаете да добавите една или повече нощувки преди началото и/или след края на програмата, моля пишете ни! Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и освен че сме запознати с актуалните условия, бихме могли да Ви предложим групови и преференциални цени.

 

1

Ден 1 – Безкрайни водни емоции

Първият ден от програмата преминава изцяло под знака на водните приключения. Предиобедът е посветен на преход с каяци в спокойните води на язовир „Синкевица”, недалеч от Габрово. Каяците са двуместни и изключително стабилни, а в предишни събития са се включвали и гости, които не умеят да плуват. Те задължително носят закопчана спасителна жилетка. За всички участници, преди започването на самия тур, се провежда кратък инструктаж-обучение. В зависимост от размера на групата, в тура участват двама до четирима опитни каякари-придружители, в това число водещ водач. Гребането е в туристическо темпо, с достатъчно паузи – за снимки, при среща с представители на водната флора и фауна или просто за почивка.

Един след друг, с леко поклащане, каяците се пускат на вода. Първите няколко загребвания са малко колебливи, но екипажите бързо напипват верния ритъм и действията им стават все по-синхронизирани. Много скоро лодките започват да се плъзгат по повърхността на водата почти без усилие и така, неусетно, ще опознаем целия язовир. Той впечатлява не толкова с размерите, колкото с красотата на тъмно зелените си брегове и сладкото усещане за безвремие…

В съседство се намира комплекс с басейни и водна пързалка, както и игрища за тенис, плажен футбол и волейбол. Там ще прекараме следобедните часове, а освен гореспоменатите атракции, комплексът разполага със съблекални, ресторант, грил и воден бар. Тук всички – и деца, и родители – бързо ще намерят своето любимо занимание

 

2

Ден 2 – В зеленото сърце на Балкана

Днешният и останалите два дни до края на програмата са посветени на пешеходните преходи, а началото е в местността Узана на билото на Стара планина. Именно тук, в Зеленото сърце на Балкана, се намира географският център на България. Очакват Ви вековни букови гори, чудати скални блокове, голямата узанска поляна, ухание на треви, на билки и на диви ягоди… Времето сякаш отдавна е спряло и това усещане допълва чара на планинския пейзаж. Формите на релефа са меки, а масивът Триглав (вторият по височина в Стара планина след връх Ботев) изглежда като на една ръка разстояние – илюзия или реалност…?

Географският център на България е маркиран с пирамида в цветовете бяло-зелено-червено. Да си направите снимка на това място е „задължително”. За сметка на това, изкачването на връх Исполин (1523 метра) е „пожелателно”, но определено си заслужава. Прекрасните гледки и 360-градусовата панорама възнаграждават изкачилите го за усилията им и усилват апетита както в прекия, така и в преносния смисъл на думата.
За щастие, именно днес е денят на вкусните спирки – кулинарни и подкрепителни пунктове на ключови места по маршрута. Нищо чудно дори само заради тях да искате да изминете разстоянието отново и отново!

Програмата позволява да решите на място какво да бъде личното Ви участие за деня, без това да влияе на останалата част от групата. Имате избор между къса (до 2.5 часа), средна (до 4 часа) и дълга (до 6 часа) продължителност.

 

3

Ден 3 – По стъпките на Крали Марко, чак до Шипка

Днес поемаме на път – от Узана през Шадраваните и Малуша, към Шипка. „Тръгваш по този маршрут и искаш той никога да не свършва. Заради историята от времето на Освободителната война, заради гледките и чувството да си едновременно и в Северна, и в Южна България, заради тежката букова гора!”

Никъде другаде в България усещането за сливане на природа и история не е толкова силно. Никъде другаде етапната цел на пешеходния преход не е така изпълнена със символика. И едва ли някъде другаде вероятността да срещнете горски самодиви е толкова голяма, колкото в Кралимарковата гора, непосредствено преди първата панорамна гледка към Шипка! Веднъж пристигнали в подножието на историческия връх (около обяд), събираме сили и обсъждаме вариантите, които сме Ви подготвили за следобеда.

И днес можете да решите на място какво да бъде личното Ви участие за деня, без това да влияе на останалата част от групата. Имате избор между средна (до 3-3.5 часа), средна дълга (до 5-5.5 часа) и дълга (до 7-7.5 часа) продължителност.

 

4

Ден 4 – Пътчета и пътеки в Природен парк „Българка”

Преобладаващата част от прехода в последния ден представлява спускане с ниска степен на техническа трудност, през предимно сенчести места. Намираме се на територията на Природен парк „Българка” – дом на стари букови гори, причудливи скални формирования и защитени местности. Усещането е като да сте попаднали в горска приказка! Нищо чудно да зърнете дори диви животни, в това число благороден елен и сръндак, лисица, язовец, таралеж, сив заяк, саламандър, различни видове земноводни, гризачи и птици.

За по-малко от два часа достигаме Соколския девически манастир „Успение Богородично”. Прекрачваме старата дървена порта, за да попаднем в друг свят… Намираме се в осеян с много цветя слънчев двор, заобиколен от широките чардаци на светата обител. В средата му тихо ромоли осмоструйна каменна чешма. Тя е построена от майстор Колю Фичето и със своите осем чучура – по един на всяко едно от осемте ѝ лица – е определяна като истински шедьовър. Захласнати в съзерцание, посетителите често забравят да посетят прекрасната малка църква. Ние обаче слизаме по гранитните стъпала към по-ниското ниво на манастирския комплекс. Ето я и нея! Обгърната от мистична тишина, с притворена врата, а във вътрешността ѝ мъждукат свещички.
Сбогуваме се с манастира, за да извървим последните 40-45 минути от нашия път. Краят на прехода, а с това и на цялото пътешествие, е Етнографският музей на открито „Етър” – уникален музеен комплекс, в който са представени на живо битът, архитектурата и занаятите в полите на Балкана от края на Възраждането!

Подобно на предишните два дни, и днес можете да решите какво да бъде личното Ви участие, без това да влияе на останалата част от групата. Имате избор между къса (до 2.5 часа) и средна (до 4 часа) продължителност.

 

#

Допълнителни активности

След края на пешеходния преход и при наличие на достатъчно желаещи, бихме могли да организираме за Вас една или повече от следните допълнителни активности (срещу заплащане):

Такса участие

Таксата може да варира в зависимост от избора на опционални активности и/или допълнителни нощувки, и други. Таксата за основния пакет (четири дни, три нощувки) е 240 лв за възрастни и 205 лв за деца от 8 до 18-годишна възраст, и включва:

 • три нощувки със закуски
 • ползване на специализирано оборудване (каяк, гребло и спасителна жилетка)
 • вход за водния комплекс (ден 1)
 • подготовка и логистика
 • избор на подходящ маршрут
 • транспорт на големия багаж (за времетраенето на самите преходи препоръчваме да носите малка/дневна раница)
 • „вкусни спирки” (ден 2)
 • придружаващ екип (през четирите дни)

Забележка: Цените са валидни при настаняване в двойни, тройни или семейни стаи. Ако предпочитате настаняване в индивидуални стаи, пишете ни своевременно на travel.plus@abv.bg

 

3 нощувки
каякинг оборудване
подготовка и маршрут
транспорт на багаж
вкусни спирки
придружаващ екип
 

Деца

 • Минималната възраст за участие е 8 години.
 • Деца на възраст от 8 до 18 години могат да участват само в присъствието на участващ родител или настойник.
 • Таксата за участие на едно дете е 205 лв.

 
 

Записване

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

 • име и фамилия, възраст
 • брой участници
 • телефон и е-мейл за връзка

Допълнителни активности

На всички, които желаят пътуването до Габрово и Балкана да бъде още по-разнообразно и запомнящо се, предлагаме да участват в нашите опционални активности – в допълнение към основната програма и срещу допълнително заплащане. Имайте предвид, че местата в тях са ограничени, а резервациите се потвърждават по реда на тяхното пристигане! Необходимо условие за провеждане е наличието на достатъчно участници.

 

велотурове
ориентиране
пешеходни преходи
вкусни спирки
малки тайни
пътуване с влак

 

Природен парк „Българка”

Пътчетата и пътеките на това приключение ще Ви преведат през територията на Природен парк „Българка”, а с участието си в програмата Вие подкрепяте дейностите по опазване биоразнообразието в тази част на Стара планина. Нищо чудно, с мъничко късмет, да зърнете някои от дивите обитатели на парка като благороден елен и сръндак, лисица, язовец, таралеж, сив заяк, саламандър, различни видове земноводни, гризачи и птици.
На това място насочваме вниманието Ви и към нашите специализирани активности: Ботанически тур (пешеходен вариант) и Ботанически тур (с велосипед). Те са удачен избор за всички, които проявяват задълбочен интерес към опознаването и защитата на природата.
 

Стара планина

Парк Българка

Ботанически тур

Ботанически тур (с велосипед)

 

Допълнителни нощувки

Ако желаете да пристигнете по-рано или да останете в Габрово и региона след края на програмата, пишете ни! Така ще можете да участвате в посочените по-горе активности или просто да прекарате повече време в нашия красив край.
Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и освен че сме запознати с актуалните условия, бихме могли да Ви предложим настаняване на преференциална цена, и/или други предимства или бонуси.

Дати

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Отворени за записвания са следните дати:

 • 06.07 – 09.07.2023
 • 03.08 – 06.08.2023
 • 24.08 – 27.08.2023

 

Допълнителни възможности

Програмата е подходяща както за семейства, така и за малки до средно големи групи. Освен на горепосочените, тя може да бъде проведена и на други дати – в произволни четири последователни дни в месеците от май до октомври. При интерес може да бъде удължена до пет или шестдневна програма.
 

семейства

групи

май – октомври

навременно записване

 

Записване

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

 • име и фамилия, възраст
 • брой участници
 • телефон и е-мейл за връзка

След потвърждаване на мероприятието за конкретни дати, участниците ще получат допълнителна информация, в това число упътвания за подходящо облекло и обувки, сборен пункт (място и час), начин на плащане и т.н.

Водни забавления за семейства с деца
Водни забавления за семейства с деца
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
С каяк през 'Малкото море'
С каяк през 'Малкото море'
На вода