С автобус от Велико Търново до Горна Оряховица

Четвъртък, 09.03.2023

Могат ли гостите на Велико Търново да пътуват до Горна Оряховица с обществен транспорт? Лесно ли ще се ориентират за спирките? Как е по-удобно да се осъществи пътуването – с автобус или с влак? Отговорите на тези въпроси търсихме в топлия пролетен ден на 09.03.2023 год.

 

С автобус от Велико Търново до Горна Оряховица

С автобус или с влак!? Какво по-естествено от това, ще кажете, да се пътува до Горна Оряховица с влак! И вероятно ще бъдете прави. Вместо това обаче, следвайки препоръката на наши познати, които живеят във Велико Търново и в Горна Оряховица, този път избрахме да пътуваме с автобус. А при следващото ни посещение, казахме си, ще го направим с влак!

 

Къде се намира спирката?

Най-напред посетихме парка „Марно поле” в центъра на Велико Търново. А после, следвайки указанията на нашите познати, с които се бяхме консултирали предишния ден, потърсихме автобусната спирка на линия № 10 в близост до паметника „Майка България”. За наша изненада обаче, тези лесни указания се оказаха леко подвеждащи – спирката не е само една, а са три! Освен това на „правилната” спирка разписание нямаше, нито пък работеше електронната уредба!

Леко обърквани, решихме да ползваме жокер „Попитай случаен минувач!”, 🙂 т.е. попитахме чакащите на спирките хора. И, както се знае, с питане и до Цариград се стига!

 

През Самоводене и Първомайци до Горна Оряховица

Е, ние не стигнахме до Цариград, но стигнахме там, за където бяхме тръгнали – до Горна Оряховица. По път автобусът мина през две големи села – Самоводене и Първомайци – и през цяла Горна Оряховица, като се започне от железопътната гара и още няколко квартала.

В този ден, за съжаление, разполагахме с доста ограничено време. Но същинската цел на пътуването ни, така или иначе, беше да разберем колко удобно е придвижването с автобус от Велико Търново до Горна Оряховица и обратно. Затова на връщане хванахме отново автобус, но този път по линия № 14 – през Лясковец и Шереметя.

 

Удачен вариант за туристическо пътуване

Оказва се, че този начин на придвижване би могъл да бъде удачен и за туристически пътувания – особено ако разполагате с ограничен бюджет или искате да се почувствате като местните. Автобусите са нови и добре поддържани, фреквенциите – чести, а билетът струва 3 лв на посока. Ние избрахме да пътуваме извън пиковите часове и по този начин придвижването не само беше спокойно, но и задоволи любопитството ни за разглеждане в движение.

Отлична идея за практикуване на устойчив туризъм, единствената ни забележка се отнася до липсващото автобусно разписание на спирката във Велико Търново. Много скоро ще проверим отново дали все още го няма, но ако междувременно имате път от там, изпратете ни снимки с бележка за деня и часа, в който сте ги направили.

 

Снимки: Дестинация Четири сезона