През резерват „Боатин” – преход с водач
Преход с водач – резерват „Боатин”

Лек преход в Национален парк „Централен Балкан”

Буковите гори на територията на резерват „Боатин” в Национален парк „Централен Балкан” са едни от най-добре запазените в цяла България! Неслучайно дори ЮНЕСКО обръща внимание на защитата им и през 2017-та година ги включва в списъка на световното природно наследство!

Именно на това забележително място ще бъде предстоящият преход с водач, който е с ниска степен на трудност и обща дължина от само осем километра! Подходящ е за всички любители на природата, без значение от тяхната възраст!

 

Кога и как?

Разходите по организацията и провеждането на прехода се покриват изцяло. Така за участниците той е напълно безплатен! Тази еднократна възможност е фиксирана за дата 25.06.2022 (събота), а началният час е 9:30 ч. Мястото на срещата е в град Тетевен.

Желаете да участвате!? Заявете местата си на този линк още сега или най-късно до 27.05.2022!

 

Описание

Организаторите от Дирекцията на Националния парк предоставят следното описание:

Този маршрут с ниска степен на трудност ще ни отведе от местността Кордела на западната граница на Национален парк „Централен Балкан“ до историческата местност Костина над село Рибарица. Голяма част от маршрута преминава през северните части на резерват „Боатин“ – първият обявен резерват на територията на сегашния национален парк. По маршрута, под някой боатински бук, ще имаме възможност да се запознаем с особеностите на горите в региона и защо дори ЮНЕСКО обръща внимание на защитата им. 

 

Какво още предстои?

Ако нямате възможност да осъществите прехода през резерват „Боатин” на фиксираната за него дата на 25.06.2022, не се отказвайте от алтернативите! За 02.07.2022, отново събота, е планиран маршрутът „Водните дупки”, също на територията на Националния Парк, но на съвсем различно място. Подробности за него ще намерите тук.

Снимки: Национален Парк „Централен Балкан”