През „Северен Джендем” – преход с водач
Преход до Видимско пръскало

Преход в Национален парк „Централен Балкан”

Буковите гори на територията на резерват „Северен Джендем” в Национален парк „Централен Балкан” са едни от най-добре запазените в цяла България! Неслучайно дори ЮНЕСКО обръща внимание на защитата им и през 2017-та година ги включва в списъка на световното природно наследство! Именно на това забележително място ще бъде предстоящият преход с водач, който е със средна степен на трудност! Маршрутът се нарича „Водните дупки”, а преходът е подходящ за всички любители на природата в добра физическа форма и с поне минимален опит в ходенето по начупен терен и планински пътеки!

 

Кога и как?

Разходите по организацията и провеждането на прехода се покриват изцяло. Така за участниците той е напълно безплатен! Тази еднократна възможност е фиксирана за дата 02.07.2022 (събота), а началният час е 9:00 ч. Мястото на срещата е в град Априлци.

Желаете да участвате!? Заявете местата си на този линк още сега или най-късно до 27.05.2022!

 

Описание

Организаторите от Дирекцията на Националния парк предоставят следното описание:

Този маршрут ще ни покаже част от долината на река Лява Видима и ще ни отведе до площадка пред входа на пещера Водните дупки. Част от маршрута навлиза в западните части на резерват „Северен Джендем“ – един от деветте резервата на територията на Парка и част от българския компонент на серийния обект на световното наследство на ЮНЕСКО, опазващ най-представителните букови гори на Европа. По пътя наобратно ще се отбием до хижа „Плевен“ за спираща дъха гледка към отвесните скали под връх Ботев. 

 

Какво още предстои?

Ако нямате възможност да осъществите прехода по маршрут „Водните дупки” на фиксираната за него дата на 02.07.2022, не се отказвайте от алтернативите! За 25.06.2022, отново събота, е планиран преход през резерват „Боатин”, също на територията на Националния Парк, но на съвсем различно място. Подробности за него ще намерите тук.

Снимки: Национален Парк „Централен Балкан”