Почистване около Соколския манастир
Почистване около Соколския манастир_хлапе

Световeн ден на почистването

На 17.09.2022, Световния ден на почистването, се състоя акция по почистване в района на Соколския манастир. В нея участваха служители на Природен парк „Българка”, на Държавно горско стопанство – Габрово и доброволци. Обединяващо звено между участниците се оказа обичта им към природата в нейния чист (почистен) вид.

 

Наблюдения и бележки

Участващите в акцията представители на Дестинация Четири сезона споделят своите наблюдения:

  • Събраните боклуци са предимно опаковки от пакетирани хранителни продукти, мокри кърпички и други артикули за лична хигиена;
  • Основните зони на замърсяване са около местата, които се използват за паркинг от посетителите на манастира. Повечето от тези зони са явни, а други – скрити зад храсти или дървета;
  • Неучастие в почистването от страна на местните жители;
  • Липса на интерес към почистването от страна на посетителите на Соколския манастир;

Желаете да разберете повече за дейността на Дестинация Четири сезона!? Следете блога на организацията и се присъединете към групата във фейсбук на този линк!

 

Накъде?

Да, наистина не може да се очаква, че ако човек е тръгнал към Соколския манастир за кръщене, ще се впусне да почиства боклуците около мястото, където е паркирал автомобила си. Вярно е също, че се паркира на само двадесетина-тридесет метра от входа на Светата обител, където всичко е различно, свято и чисто! Но дали контрастът между празничните светли облекла на кръщелниците и мръсотиите около местата за паркиране не е прекалено голям, за да го подминаваме сякаш не съществува!

 

Снимки: Природен парк „Българка”