≈ 3 часа
Времетраене
26.10.2020
Дата / Дати
Стара планина
Местонахождение

Лек пешеходен преход, съчетаващ природа и история

   • Начало: прохода Шипка
   • Край: Етъра
   • Всяка събота и неделя – с предварително записване
   • В останалите дни от седмицата: с предварителна заявка
   • Записването се осъществява на адрес travel.plus@abv.bg

 

#

История и природа

Този чудесен пешеходен преход свързва Шипка със Соколския манастир и Етнографския музей на открито „Етър”. Тук природа и история се сливат в едно цяло и това прави изживяването изключително интересно за широк кръг гости.

 

#

През Природен парк „Българка”

Преобладаващата част на прехода представлява плавно спускане с ниска степен на техническа трудност, през предимно сенчести места. Не липсват обаче и панорамните гледки, така че не забравяйте фотоапарата си! Намираме се на територията на Природен Парк „Българка” – дом на стари букови гори, причудливи скални формирования и защитени местности. Усещането е като да сте попаднали в горска приказка! Нищо чудно да зърнете дори диви животни, в това число благороден елен и сръндак.

 

#

През Соколския манастир до музей „Етър”

За по-малко от два часа достигаме Соколския девически манастир „Успение Богородично”. Прекрачваме старата дървена порта, за да попаднем в друг свят… Намираме се в осеян с много цветя слънчев двор, заобиколен от широките чардаци на светата обител. В средата му тихо ромоли осмостенна каменна чешма. Тя е построена от майстор Колю Фичето и със своите осем чучура – по един на всяко едно от осемте ѝ лица – е определяна като истински шедьовър. Захласнати в съзерцание, посетителите често забравят да посетят прекрасната малка църква. Ние обаче слизаме по гранитните стъпала към по-ниското ниво на манастирския комплекс. Ето я и нея! Обгърната от мистична тишина, с притворена врата, а във вътрешността ѝ мъждукат свещички…
След това се сбогуваме с манастира, за да извървим последните 40-45 минути от нашия път. Краят на прехода е при Етнографския Музей на Открито „Етър” – уникален музеен комплекс, в който са представени на живо битът, архитектурата и занаятите в полите на Балкана от края на Възраждането!

 

#

Изисквания и препоръки

Добрата физическа форма е предпоставка за успешно участие, без да са необходими предварителни умения. Силно препоръчително е да се носят затворени обувки с дебела подметка, както и туристически панталони с дълъг крачол или клин.

#

Дни и място на провеждане

   • Между април и октомври: всяка събота и неделя
   • Тип и времетраене: активност, с продължителност 3 до 3:30 часа
   • Започва в: 15:00 часа̀
   • Начало: прохода Шипка
   • Край: Етъра

 

#

Допълнителна информация

   • Приемат се заявки и за различни от обявените дни и часове, както и за периода ноември – март.
   • Удължаване до целодневен тур е възможно с предварителна заявка.
   • Транспорт: при необходимост от съдействие за транспорт до началната или от крайната точка, моля уведомете своевременно на travel.plus@abv.bg

 

#

Препоръка

Този пешеходен преход е подходящ както за индивидуални гости и семейства, така и за малки групи или като модул в тийм билдинг програми (team building). Препоръчваме Ви да участвате и в други активности от програмата, и да останете в нашия красив край два, три или повече дни. Имайте предвид, че програмата на Gabrovo Plus обхваща петдесет и три активности, както и единадесет уикенд програми и експедиции. Освен тях организираме „къстъмизирани” програми, тийм билдинг мероприятия, нощувки, транспорт и други.

 

#

Нощувки

За резервация в хотел или къща за гости ни пишете на адрес booking@travel-plus.net. Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и сме запознати с актуалните условия. Ако обаче Вие самите сте харесали хотел или къща за гости, пишете ни, за да направим резервацията именно там! И в двата случая ще Ви предложим настаняване на преференциална цена и/или други предимства или бонуси.

 

#

Записване

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

   • име и фамилия, възраст
   • брой участници
   • телефон и е-мейл за връзка

След потвърждаване на мероприятието за конкретна дата, участниците ще получат допълнителна информация, в това число за начините на плащане, сборния пункт и т.н.

#

Такса участие

Таксата за участие е 9 лв. Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието.

 

#

Записване

Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

   • име и фамилия, възраст
   • брой участници
   • телефон и е-мейл за връзка
28.1 Защитени местности в Габровския Балкан