Слалом в Мадона ди Кампильо, Италия

Италианският топ ски курорт Мадона ди Кампильо oтново е домакин на слалом за Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Победата спечели 28-годишният австриец Марко Шварц от Радентайн (ски зона Бад Клайнкирххайм), следван от французина Клемон Ноел (втори) и от британеца Дейв Райдинг (трети).

 

Чудесно 11. място за Алберт Попов

Поздравления и за Алберт Попов, който показа стабилно каране и в двата манша. След 4-то време в първия и добро второ спускане, софиянецът завърши на 11. място в крайното класиране. По този начин той спечели 24 точки за Световната купа и вече има общо 50 точки, с които заема 10-ата позиция в класирането за Малкия глобус в слалома!

 

Зимна ваканция в Италианските Алпи

Ливиньо е една от големите ски зони в Италианските Алпи и най-голямата ски зона в Ломбардия. Известна е както с дългия си сезон и обилни снеговалежи, така и със статута на безмитна зона. Описвана е с имена като „Малкият Тибет”, „Ski & Shopping Paradise”, „Comprensorio Fun & Action” и с много други чудесно звучащи прозвища!

Разположен на около 1400 км от България, много наши гости са посещавали Ливиньо през годините, възползвайки се от предложенията ни за настаняване в хотели и апартаменти, както и за цялостна организация на ски ваканция в Италия с включен ски гайдинг. Техните коментари за програмите ни можете да разгледате в рубриката за отзиви.

 …

Снимка: Marco Schwarz

Слалом в Обергургл-Хохгургл, Австрия

Австрийският топ ски курорт Обергургл-Хохгургл е домакин на първия слалом за Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

За огромна радост на домакините, австрийските скиори окупираха цялата почетна стълбичка. Победата спечели 31-годишният Мануел Фелер от Фийбербрун (част от ски зоната на Заалбах), следван от Марко Шварц (втори) и Мануел Мат (трети).

 

Чудесно 10. място за Алберт Попов

Поздравления и за Алберт Попов, който показа изключително стабилно каране и в двата манша. След 12-то време в първия и солидно второ спускане, софиянецът завърши на 10. място в крайното класиране. По този начин той спечели 26 точки за Световната купа!

 

Зимна ваканция в Обергургл-Хохгургл

Обергургл-Хохгургл е една от големите ски зони в Австрийските Алпи и сред осемте, които се издигат над 3000 метра надморска височина. Описвана е със звучни имена като Диамантът на Алпите, Top Quality Skiing 3000+ и с много други чудесно звучащи прозвища!

Разположен на около 1300 км от България и на 20 км от Зьолден, много наши гости са го посещавали през годините, възползвайки се от предложенията ни за настаняване в хотели и апартаменти, както и за цялостна организация на ски ваканция в Австрия с включен ски гайдинг. Техните коментари за програмите ни можете да разгледате в рубриката за отзиви.

 

Снимка: Kleine Zeitung

Кои са прилепите? И защо са толкова важни за нас?

Искате ли да бъдете прилеп, макар и за кратко? …или, по-точно, да се ориентирате в окръжаващата Ви среда през техните сетива? Знаете ли с какво се хранят прилепите? А какво количество храна им е нужно и какво би настъпило ако техният брой намалее?

Отговорите на всички тези и на много други въпроси ще научите в петък, 17.11.2023, от 13:00 ч. в Музея на Хумора и Сатирата в Габрово. Необходимо е да се запишете за участие предварително, на телефон 0894937728.

 

Ултразвук и високи честоти – 200 000 херца

Включете се в една вълнуваща експедиция през подредени в Музея обекти и видеа! При това ще ловувате като прилепите и ще създавате ултразвук на тяхната честота – до 200 000 херца. (За сравнение, човешкото ухо долавя звук с честота до 20 000 херца).

Интерпретатор и водач на тази своеобразна експедиция ще бъде д-р Антония Хубанчева – изследовател с опит в научни институти в Германия, САЩ и Дания, но и в дивите джунгли на Южна Америка, саваните на Африка и активните вулкани на Хаваите.

 

Очакваме Ви! 🙂

Снимки: Sonova.

Графити на тревненски художници

Само на три-четири минути с велосипед (1.2 км) от градския стадион се намира любопитно изображение под формата на графити. Ще го видите досами главния път за Габрово, от дясната му страна. Може да звучи парадоксално, но именно заради локацията въпросното изображение остава невидимо за забързания автомобилен трафик. Ако обаче карате велосипед, то неминуемо ще привлече вниманието Ви!

Трявна, градът на…

С това изображение Трявна Ви приветства с добре дошли! Приветства Ви от името на четирима големи тревненци, родени в балканския град през епохата на Възраждането.

Отбележете си кои са тези велики мъже! Те са ключът (Ключ #1) за някои от точките на Вашата обиколка.

Квартал Божковци

Продължавайки в същата посока, за по-малко от две минути с велосипед (450 метра) достигате до квартал Божковци. По-точно казано, до разклона за Габрово и жп прелеза. На този разклон се намират два паметника, свързани с национално-освободителните борби от втората половина на 19. век. Единия от тях вероятно сте виждали и на други места в България, а другият представлява бюст-паметник на страховит воевода.

Отбележете си името на воеводата! Той е ключът (Ключ #2) за някои от точките на Вашата обиколка.

Снимки: Travel Plus – специализиран туроператор.

Неделя, 13.08.2023

Накратко: ще почистим „стъпалата” между ВЕЦ Сокол и квартал Водици, а ако ни останат сили, и нагоре – от Водици до Соколския манастир. Заповядайте да ударите едно рамо!

 

От ВЕЦ Сокол към Соколския манастир

В началото на май си зададохме следните въпроси: Лесно ли се намира подходът на пътеката от ВЕЦ Сокол към Соколския манастир? Има ли указателни табели? Колко удобна за преминаване е тя и радва ли се на внимание от страна на туристите? Отговори на тези въпроси ще потърсим отново сега, в разгара на лятото, и по-точно в неделя, 13.08.2023 год. Отново поканваме да се включат всички заинтересовани от темата любители на природата.

 

Почистване на пътеката по стъпалата

Тази година туристите по маршрута между ВЕЦ „Сокол” и квартал Водици, а от там – към Соколския манастир, са малко. Такива са нашите наблюдения от периодичните ни посещения през пролетта и лятото. Надяваме се обаче това да е само временно явление, особено предвид огромната популярност на този маршрут в миналото.

Всъщност най-актуалните ни наблюдения показват, че на няколко места по маршрута (известен като „Стъпалата към Водиците”) има спешна нужда от почистване на избуялата растителност! Ако това се случи сега, желаещите да го преминат ще бъдат улеснени съществено. А те би следвало да са най-многобройни именно през летния сезон и особено около храмовия празник на манастира на 15 август, Голяма Богородица.

 

Кога и колко дълго?

Мястото на срещата ни е пред чешмата срещу ВЕЦ „Сокол” в 17:30 ч., а часът ѝ е съобразен с разписанието на автобусна линия № 7, която има спирка на музей „Етър”, точно след разклона в посока квартал Ябълка. От там до ВЕЦ „Сокол” се върви по пътя за Соколския манастир, а разстоянието е не повече от 1200 метра.

След приключване на „акцията”, все още по светло, ще се върнем към спирката, за да хванем автобуса към центъра на града, който тръгва от квартал Ябълка в 20:00 ч.

 

Какво да носите?

Моля носете със себе си всичко, от което може да имате нужда! Носете си подходящо облекло, ножици (лозарски и с дълги рамена), ръкавици и чували! Не забравяйте и усмивките си!

Носете си също така канче или друг съд за многократна употреба! Ще почерпим с айрян всички, които са заявили участието си предварително! 🙂

 

Желаете да участвате!? Заявете присъствието си с коментар под публикацията на нашата страница във фейсбук!

 

Снимате ли добре?

Добре дошли са и притежаващите фотографски умения! Защото добрите дела е добре да бъдат документирани в качествени фотоси или видео.

 

Снимкa: png egg

Църквата в Боженци се нуждае от ремонт

„Както е при къщите, така е и при църквите. Най-важната за здравината на конструкцията част е покривът. А в Боженци има изискване покривът на църквата да бъде с каменни плочи. Това се налага заради статута на селото (на архитектурно-исторически резерват – б.р.), но прави ремонта още по-скъп. Затова всяка помощ е добре дошла и приветстваме подобни инициативи”.

Думите са на отец Христо, който се грижи за църквата в Боженци (и за няколко други църкви), по повод на предстоящия благотворителен концерт, организиран от госпожа Радослава Рашкова.

 

Класически концерт в Боженци – 05.08.2023

Още от 2018 година, а от миналата – с благотворителна цел – госпожа Радослава Рашкова ежегодно организира едно изключително интересно музикално събитие – класически концерт. Тази година, от 17:00 ч. на 05.08.2023 (събота), на сцената ще излязат изпълнителите Ивелина Рашкова (сопран), Иван Коев (баритон), Галина Апостолова (пиано), Настя Максименюк (цигулка) и Калоян Ботев (баритон). Ще бъдат изпълнени известни арии, дуети и канцонети от Моцарт, Пучини, Верди, Панайот Хаджиев и други.

Намерението на госпожа Рашкова е, както и миналата година, приходите от събитието да бъдат дарени за ремонта на покрива на църквата „Св. Пророк Илия” в Боженци.

 

Детски спомени от Боженци

Госпожа Рашкова не крие огромните си сантименти към Боженци. Тук тя е прекарвала летата си като дете, „при баба и дядо”. И сега, всяка година, идва за известно време в селото и е „душевно свързана с това вълшебно място”.

Това е причината, поради която желае да помогне на Боженци. Прави го по най-близкия до сърцето ѝ начин – чрез организиране на класически концерти, а мястото е в читалището на селото, на 05.08.2023 (събота) от 17:00 ч.

 

Културата и културните ценности

Използваме случая, за да подчертаем отново нашата позиция по отношение на недвижимите културни ценности. Макар и без да сме имали предвид конкретната необходимост от ремонт на покрива, в наша предишна публикация вече сме насочвали вниманието към църквата „Св. Пророк Илия” в Боженци.

В малко по-общ план, и тук апелираме за опазването на недвижимите културни ценности и тяхното осъзнато потребяване, в това число чрез използване на устойчиви форми на транспорт и туризъм.

 

Снимки: Радослава Рашкова и Travel Plus – специализиран туроператор.

Екскурзия с влак и пеша в Тревненския Балкан

Поредната екскурзия с влак е посветена на пролетния Балкан и по специално на Тревненска Стара планина. Ще се проведе в празничния 24 март и ще Ви отведе до Кръстец – най-високата гара в България (нормално междурелсие) високо в Тревненския Балкан. За пътуващите от Габрово заминаването е в 7:15 ч., а удобни връзки има от Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен и много други дестинации.

Проверете разписанието на влаковете от най-удобната за Вас гара на този линк!

 

Пешеходен преход от гара Кръстец до спирка Бъзовец

Пешеходният преход от гара Кръстец до спирка Бъзовец е със средна степен на трудност и обща дължина от около 16 километра. Съобразете облеклото и обувките си (обувките трябва да бъдат задължително с дебела подметка) с актуалната прогноза за времето! Носете си вода и суха храна!

И при тази екскурзия водаческата услуга е доброволна и абсолютно безплатна. Не се събират никакви такси! Цената на билета за влак в двете посоки е около 7 лв (около 4 лв с карта за намаление).

 

Устойчиви форми на туризъм и транспорт

Провеждането на екскурзията и нейното промотиране са част от доброволна кампания за популяризиране и опазване на материалното и нематериалното културно богатство на България. За целта се насърчава използването на устойчиви форми на транспорт и туризъм – железопътен, велосипеден, пешеходен и други.

 

Какво още предстои?

Подкрепяйте ни с участието си и като споделяте инициативите сред приятели и познати! Следете нашата страница за природа, туризъм и спорт, както и нарочната рубрика за пътувания с влак!

Очакваме Ви! 🙂

Снимки: Travel Plus – специализиран туроператор.

Сряда, 10.05.2023

Лесно ли се намира подходът на пътеката от ВЕЦ Сокол към Соколския манастир? Има ли указателни табели? Колко удобна за преминаване е тя и радва ли се на внимание от страна на туристите? Отговорите на тези въпроси ще потърсим в сряда, 10.05.2023 год., а поканени за участие са всички заинтересовани от темата любители на природата.

 

Кога и колко дълго?

Срещата ни е пред главния вход на музей „Етър” в 14:45 ч., а часът на срещата е съобразен с разписанието на автобусна линия № 10.

Ако желаете да посетите музей „Етър”, съветваме Ви да пристигнете по-рано, тъй като проучването се очаква да продължи три до три и половина часа. В периода между 18:00 и 20:00 ч. има няколко удобни автобуса за връщане към центъра на града.

 

Кой може да участва?

Поканата е отворена за всички заинтересовани от темата любители на природата и съмишленици. Нужно е да бъде направено уточнението, че не става въпрос за организирана пешеходна разходка или преход, а за истинско теренно проучване. Разбира се, ще имаме възможност и да походим, и да посъзерцаваме ярко зелената букова гора в приятно хладния месец май! Основната ни цел обаче е да регистрираме актуалното състояние на пътеката и нейната маркировка, както и да обходим възможните алтернативи.

Добре дошли са и притежаващите фотографски умения! Защото добрите дела е добре да бъдат документирани в качествени фотоси или видео.

Желаете да участвате!? Заявете присъствието си с коментар под публикацията на нашата страница във фейсбук!

 

Теренно проучване – какво да носите?

Моля носете със себе си всичко, от което може да имате нужда предвид характера на мероприятието! Не забравяйте и усмивките си!

А дали знаете значението на думата „храсталясване”!? Не можем да изключим напълно вероятността да минем през такъв момент, но той със сигурност ще бъде кратък… Носете си също канче или друг съд за многократна употреба! Ще почерпим с истински старопланински билков чай всички, които са заявили участието си предварително! Ако някой иска да донесе малко количество сладки към чая, нека го направи! А ако са домашно приготвени курабии или подобни, ще се оценят още по-високо! 🙂

 

Пътуване до Етъра

Неслучайно часът на срещата е в 14:45 ч. и съвпада с пристигането на автобус по линията Русевци – Еловица (линия № 10). Той тръгва от Русевци в 14:20 ч. и спира на всички спирки по маршрута. Подробно разписание на тази и другите линии на градския транспорт в Габрово ще намерите тук.

Предвид характера на това събитие, пътуването с обществен транспорт е първата възможност, която бихме искали да Ви препоръчаме. По този начин Вашето идване ще бъде с нулев или с минимален въглероден отпечатък.

 

Снимкa: png egg

Да отворим разговор за културните ценности

18.04 е международният ден за опазване на недвижимото културно наследство. Използваме повода да започнем разговор за неговата важност, за значението на културните ценности в исторически и в социален план, и за ролята им като туристически ресурс.

 

Коя е културната ценност на снимката?

Отваряме темата със своеобразна загадка. Тя е сравнително лесна и едва ли ще Ви затрудни, но окуражаваме всички да отговорят! Освен това ще предоставим две интересни малки награди – културно преживяване в Боженци!

За да не бъде решението на загадката прекалено лесно, тя се състои от три отделни въпроса:

  • Коя е недвижимата културна ценност на снимката и къде се намира тя?
  • Каква е нейната категория (значение)?
  • Каква е разликата между „паметник на културата” и „недвижима културна ценност”?

 

Награди – културно преживяване в Боженци

Наградите в никой случай не бива да бъдат единствената причина да се интересуваме от нашето културно наследство! Въпреки това считаме, че с предоставянето им бихме могли да заинтригуваме повече хора, а наградените да преживеят незабравими моменти в Боженци.

Условието за участие е да отговорите правилно на горните въпроси с коментар под публикацията на нашата страница във фейсбук не по-късно от петък, 28.04.2023.

 

Устойчиви форми на туризъм и транспорт

Опазването на недвижимите културни ценности и тяхното промотиране са част от доброволна кампания за популяризиране и опазване на материалното и нематериалното културно богатство на България. За целта се насърчава тяхното осъзнато потребяване и използването на устойчиви форми на транспорт и туризъм – железопътен, велосипеден, пешеходен и други.

 

Очакваме Вашите отговори! 🙂

Снимка: Travel Plus – специализиран туроператор.

Благовещение – събота, 25.03.2023

След броени дни – на 25.03.2023 (събота) – Соколският девически манастир „Успение Богородично” ще отбележи големия християнски празник Благовещение. Както повелява църковната традиция, ще бъдат отслужени тържествена света литургия и водосвет, а по-късно ще бъде раздаден курбан за здраве.

Благовещение – ден на майката

Знаете ли, че всички християни – православни, католици и протестанти, празнуват Благовещение едновременно? А знаете ли, че ние, българите, наричаме празника още „Благовец” или „половин Великден”?

Според Евангелието на Лука, на този ден Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария благата вест за раждането на Спасителя. Неслучайно Благовещение се отбелязва точно девет месеца преди Рождество и се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница.

Още по темата можете да прочетете тук.

Почистването в района на манастира

За съжаление и районът на красивия Габровски (Соколски) манастир има нужда от помощ. И тук при посещенията ни в последните месеци констатирахме сериозно замърсяване с предимно битови отпадъци. Бъдете съпричастни и елате да почистим именно на Благовещение – в събота, на 25.03.2023! Вярваме, че силата на празника ще ни даде крила, както и че ще помогне почистените места да не се превръщат отново в сметища!

Или бъдете съпричастни по друг начин! Вие преценете как да помогнете, но много ни се иска да получим както чисто физическа подкрепа от сръчни ръце, така и подкрепа от хора с ноу-хау в областта на комуналното стопанство. Защото системните проблеми едва ли могат да бъдат решени с еднократни или кампанийни мероприятия!

Устойчиви форми на туризъм и транспорт в Централния Балкан

Празникът Благовещение е поредният добър повод да посетите Габрово и околностите, а нашата препоръка е да прекарате тук два, три или повече дни. Ако не сте от Габрово и имате нужда от съдействие за резервиране на подходящо настаняване, пишете на Gabrovo Plus – местна туристическа агенция и специализиран туроператор. Ако ли пък сте от Габрово и желаете да посетите Соколския манастир за празника на 25.03.2023, препоръчваме Ви да го направите с организиран транспорт! По този начин ще дадете своя принос за утвърждаването на по-устойчиви и щадящи форми на пътуване!

Снимки: Природен парк „Българка”