По избор
Времетраене
29.6 – 4.7.2023
Дата / Дати
Стара планина
Местонахождение

Най-добрите активности в Трявна, Балкана и ‘Малкото море’

 • Разнообразни предложения в дните между 29.06.2023 и 04.07.2023
 • Свободен избор на една или повече активности в рамките на шестте дни
 • Със или без настаняване (в хотели, семейни хотели и къщи за гости)
 • Записването се осъществява на адрес travel.plus@abv.bg

 

пешеходни преходи
велотурове
каякинг
ориентиране
вкусни спирки
малки тайни

 

Усещане за Балкан

Планирайте престоят Ви в Трявна да продължи поне три или четири дни! По този начин ще имате време за всичко: да почувствате неповторимата атмосфера на планинския град, да се потопите в магията на Балкана и да участвате в активности от нашата програма!
Подгответе се за безброй изненади и дори кулинарни открития! Очакват ви комбинирани приключения с велосипед и пеша, лек поход, пътешествие с каяк през ‘Малкото море’, велотурове за леко напреднали и напреднали, експедиция с влак и пеша през Природен парк „Българка”, занаятчийска работилница (уъркшоп), „най-романтичното село в България” – Боженци, ботанически тур, вкусен брънч, и много други.

 

За кого е това предложение

Програмата е за всички, които харесват активности на открито. Състои се от общо двадесет и четири предложения – по четири във всеки един от дните между четвъртък и вторник в посочените по-долу периоди. Всеки гост може да избере да участва в произволен брой активности, в удобни за него дни.
Имайте предвид, че Тревненският Балкан предлага невероятно разнообразие както за по-опитните, така и за начинаещите планинари. Затова поканата за участие е отправена към всички любители на природaтa – авантюристично настроените, търсещите по-леки и достъпни приключения и тези, които ще предпочетат предложенията в самия град: „Стара Трявна” – традиции и занаяти и ‘Малки тайни’ в Трявна – пешеходна разходка.

 

Дати

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на съответната активност. Отворени за записвания са следните дати:

 • 29.06 – 04.07.2023
 • 13.07 – 18.07.2023
 • 10.08 – 15.08.2023
 • 31.08 – 05.09.2023
 • 28.09 – 03.10.2023

 

Нощувки

Препоръчваме Ви да участвате в повече от една активност и да останете в Трявна и региона три, четири или повече дни. Характерът на програмата позволява висока степен на гъвкавост при избора на място за настаняване, а ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и сме запознати с актуалните условия. Ако обаче Вие самите сте харесали хотел или къща за гости, пишете ни, за да направим резервацията именно там! И в двата случая ще Ви предложим настаняване на преференциална цена и/или други предимства или бонуси.
 

гъвкави дати

хотели

къщи за гости

Трявна

Стара планина

навременно записване

 

Уточнение

Участието в една или повече активности не е обвързано със задължителна резервация на нощувки. Валидно е и обратното – ще направим резервация на хотел или друг вид настаняване и за Ваши приятели или близки, които не учaстват в програмата на Активната седмица.

Такса участие

Таксата за участие варира според вида и броя на избраните активности. Всеки гост може да участва в произволен брой от тях в удобни за него дни, в периода между четвъртък (29.06.2023) и вторник (04.07.2023) включително.

Изберете една или повече от следните активности:

 

пешеходни преходи
велотурове
каякинг
ориентиране
вкусни спирки
малки тайни
 

Записване

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на съответната активност. Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

 • име и фамилия, възраст
 • брой участници
 • телефон и е-мейл за връзка
 • избрана активност (активности)
#

Четвъртък – 29.06.2023

Изредените по-долу събития съответстват на първия ден от програмата – четвъртък, 29.06.2023. Моля прочетете внимателно и подробните описания на желаните активности! Освен за да вземете окончателно решение за участие, от описанията ще разберете дали е възможно да се включите в повече от едно събитие в рамките на само един ден. Имайте предвид, че местата са ограничени, а резервациите се потвърждават по реда на тяхното пристигане! Необходимо условие за провеждане е наличието на достатъчно участници.

 

1

Каякинг за начинаещи

Подарете си нещо ново и интригуващо, и се впуснете в едно малко приключение на само пет километра от Габрово! Каяците са двуместни и изключително стабилни, а в предишни събития са се включвали и гости, които не умеят да плуват. Те задължително носят закопчана спасителна жилетка. Преди започването на самия воден тур се провежда кратък инструктаж-обучение.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

2

Спортно ориентиране за любители

С това малко приключение ще опознаете един от знаковите манастири в българската история – Дряновския, по много различен от обичайния начин: въоръжени с карта и компас. По-късно ще Ви покажем някои от най-красивите панорамни гледки високо над каньона на река Дряновска, където човек буквално се надвесва над манастира.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

3

„Стара Трявна” – традиции и занаяти

Докоснете се до миналото и изживейте два от традиционните за района занаяти! Под вещото ръководство на майсторите резбари и зографи ще пробвате своята сръчност и ще отнесете със себе си красив и практичен предмет – спомен от Трявна.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

4

Вечерен велотур (1)

Това кратко пътешествие е за всички, които оценяват изненадващите открития на неочаквани места! Маршрутът води през малки селца в околностите на Трявна, по начупен терен (изкачвания и спускания) с минимална техническа трудност.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

#

Петък – 30.06.2023

Изредените по-долу събития съответстват на втория ден от програмата – петък, 30.06.2023. Моля прочетете внимателно и подробните описания на желаните активности! Освен за да вземете окончателно решение за участие, от описанията ще разберете дали е възможно да се включите в повече от едно събитие в рамките на само един ден. Имайте предвид, че местата са ограничени, а резервациите се потвърждават по реда на тяхното пристигане! Необходимо условие за провеждане е наличието на достатъчно участници.

 

1

Приключение с велосипед и пеша с вкусен брънч в Боженци

Това активно приключение се състои от 8-10 километра ходене и 15-17 километра колоездене. А помежду им Ви очаква вкусна спирка – кратко пътешествие в кулинарните традиции на Балкана! Времето за нея е подбрано умишлено – под формата на брънч, а мястото е „най-романтичното село в България” – Боженци.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

2

„По старите друми” – пешеходен преход с вкусен брънч в Боженци

Този пешеходен преход е със сравнително лек профил и дължина от 15-17 километра, с включена вкусна спирка – кратко пътешествие в кулинарните традиции на Балкана! Времето за нея е подбрано умишлено – под формата на брънч, а мястото е „най-романтичното село в България” – Боженци.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

3

Манастири и еко пътеки

Манастирите в Габровския край са духовни и религиозни средища, разположени неизменно сред красива природа. Това предложение съчетава природното с културното и историческо изживяване и може да бъде осъществено в различни варианти: полудневен или целодневен, с посещение на един или два манастира и т.н.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

4

Вечерен велотур (2)

Това кратко пътешествие е за всички, които оценяват изненадващите открития на неочаквани места! Маршрутът води през малки селца в околностите на Трявна, по начупен терен (изкачвания и спускания) с минимална техническа трудност.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

#

Велосипеди

Ако изберете да участвате във Вечерен велотур (1), в Приключението с велосипед и пеша или във Вечерен велотур (2), но нямате възможност да донесете собствен велосипед и каска, заявете това още при записването си! Ще се свържем своевременно с Вас и ще Ви съдействаме за наемане на подходящ велосипед и каска на място.

 

#

Още много възможности

Изредените по-горе събития съответстват на първите два дни от програмата – четвъртък, 29.06.2023 и петък, 30.06.2023. През останалите четири дни Ви очакват още шестнадесет (!!) активности, а всеки гост може да избере да участва в произволен брой от тях и в удобни за него дни.
Освен за индивидуални гости, активностите са подходящи и за малки до средно големи групи. Освен на горепосочените, те могат да бъде проведени и на други дати, а условие за това е да бъде достигнат необходимият минимален брой участници. Ако представлявате поне малка група и имате интерес към различни от обявените дати, моля пишете ни на адрес travel.plus@abv.bg

 

#

Нощувки

Препоръчваме Ви да останете в Трявна и региона три, четири или повече дни. Характерът на програмата позволява висока степен на гъвкавост – както при избора на активности, така и на място за настаняване. Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и сме запознати с актуалните условия. Ако обаче Вие самите сте харесали хотел или къща за гости, пишете ни, за да направим резервацията именно там! И в двата случая ще Ви предложим настаняване на преференциална цена и/или други предимства или бонуси.

 

#

Активни седмици в Трявна и Балкана през 2023-та

Освен за 29.06.2023 – 04.07.2023, записвания за Активни седмици се приемат и за следните дати:

 • 13.07 – 18.07.2023
 • 10.08 – 15.08.2023
 • 31.08 – 05.09.2023
 • 28.09 – 03.10.2023

Изредените по-горе събития съответстват на първите два дни от програмата – 29.06.2023 и 30.06.2023, респективно на 13.07.2023 и 14.07.2023, на 10.08.2023 и 11.08.2023, на 31.08.2023 и 01.09.2023, и на 28.09.2023 и 29.09.2023. Ако обаче представлявате поне малка група и имате интерес за участие на различни от обявените дати, моля пишете ни на адрес travel.plus@abv.bg

#

Събота – 01.07.2023

Изредените по-долу събития съответстват на третия ден от програмата – събота, 01.07.2023. Моля прочетете внимателно и подробните описания на желаните активности! Освен за да вземете окончателно решение за участие, от описанията ще разберете дали е възможно да се включите в повече от едно събитие в рамките на само един ден. Имайте предвид, че местата са ограничени, а резервациите се потвърждават по реда на тяхното пристигане! Необходимо условие за провеждане е наличието на достатъчно участници.

 

1

Малката ултра – 23 км пешеходен преход

„Малката ултра” е преход със сравнително ниска техническа трудност, но със значителна дистанция. Името си дължи на специфичната концепция: дължината му е същата като на късата състезателна дистанция на ежегодния маратон Трявна Ултра – 23 км, а финалът му е в центъра на града! Преходът обаче няма състезателен характер.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

2

С влак и пеша – лек пешеходен преход

Тази експедиция Ви позволява да направите пешеходен преход със сравнително лек профил и дължина между 12 и 14 км до едни от най-впечатляващите панорамни гледки в този дял на Стара планина. Пътуването с влак е допълнителна атракция, а началният час (9:00 часà) дава възможност да се включат широк кръг участници.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

3

Приключение с велосипед и пеша с вкусен брънч

Това активно приключение с включена вкусна спирка е продължение на предишните издания, събрали единодушните положителни коментари на всички участници! Маршрутът обаче е изцяло нов и ще Ви отведе в един малко познат дял на Тревненския Балкан!
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

4

Вечерен велотур (3)

Това кратко пътешествие е за всички, които оценяват изненадващите открития на неочаквани места! Маршрутът води през малки селца в околностите на Трявна, по начупен терен (изкачвания и спускания) с минимална техническа трудност.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

#

Неделя – 02.07.2023

Изредените по-долу събития съответстват на четвъртия ден от програмата – неделя, 02.07.2023. Моля прочетете внимателно и подробните описания на желаните активности! Освен за да вземете окончателно решение за участие, от описанията ще разберете дали е възможно да се включите в повече от едно събитие в рамките на само един ден. Имайте предвид, че местата са ограничени, а резервациите се потвърждават по реда на тяхното пристигане! Необходимо условие за провеждане е наличието на достатъчно участници.

 

1

Най-доброто от Тревненския Балкан

Този тур представлява комбинация от пешеходен и велосипеден преход, всеки от тях с продължителност около два часа. Добавете към тях две вкусни спирки и още две изненади и ще получите чудесно екскурзионно меню! А за да бъде приключението наистина уникално, началото е с влак – сравнително кратко пътуване, но усещането е като да отиваш „на край света”.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

2

С влак и пеша – лек пешеходен преход

Тази експедиция Ви позволява да направите пешеходен преход със сравнително лек профил и дължина между 12 и 14 км до едни от най-впечатляващите панорамни гледки в този дял на Стара планина. Пътуването с влак е допълнителна атракция, а началният час (9:00 часà) дава възможност да се включат широк кръг участници.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

3

Природен парк „Българка” с колело

Ще карате край природни феномени, причудливи скални формирования и защитени местности на територията на Природен парк „Българка”. Профилът е начупен, с поредица изкачвания и спускания, с ниска до средна степен на техническа трудност.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

4

Триатлон за любители

Предизвикваме Ви да участвате в този лек триатлон без състезателен характер, който обаче изисква предварителни умения не в една или две, а в цели три дисциплини: колоездене (20 км), ходене (12 км) и плуване (0.5-1 км).
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

#

Велосипеди

Ако изберете да участвате в Приключението с велосипед и пеша, във Вечерен велотур (3), в Най-доброто от Тревненския Балкан, в Природен парк „Българка” с колело или в Триатлон за любители, но нямате възможност да донесете собствен велосипед и каска, заявете това още при записването си! Ще се свържем своевременно с Вас и ще Ви съдействаме за наемане на подходящ велосипед и каска на място.

 

#

Още много възможности

Изредените по-горе събития съответстват на третия – събота, 01.07.2023 и четвъртия ден от програмата – неделя, 02.07.2023. През останалите четири дни Ви очакват още шестнадесет (!!) активности, а всеки гост може да избере да участва в произволен брой от тях и в удобни за него дни.
Освен за индивидуални гости, активностите са подходящи и за малки до средно големи групи. Освен на горепосочените, те могат да бъде проведени и на други дати, а условие за това е да бъде достигнат необходимият минимален брой участници. Ако представлявате поне малка група и имате интерес към различни от обявените дати, моля пишете ни на адрес travel.plus@abv.bg

 

#

Нощувки

Препоръчваме Ви да останете в Трявна и региона три, четири или повече дни. Характерът на програмата позволява висока степен на гъвкавост – както при избора на активности, така и на място за настаняване. Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и сме запознати с актуалните условия. Ако обаче Вие самите сте харесали хотел или къща за гости, пишете ни, за да направим резервацията именно там! И в двата случая ще Ви предложим настаняване на преференциална цена и/или други предимства или бонуси.

 

#

Активни седмици в Трявна и Балкана през 2023-та

Освен за 29.06.2023 – 04.07.2023, записвания за Активни седмици се приемат и за следните дати:

 • 13.07 – 18.07.2023
 • 10.08 – 15.08.2023
 • 31.08 – 05.09.2023
 • 28.09 – 03.10.2023

Изредените по-горе събития съответстват на третия и четвъртия ден от програмата – 01.07.2023 и 02.07.2023, респективно на 15.07.2023 и 16.07.2023, на 12.08.2023 и 13.08.2023, на 02.09.2023 и 03.09.2023, и на 30.09.2023 и 01.10.2023. Ако обаче представлявате поне малка група и имате интерес за участие на различни от обявените дати, моля пишете ни на адрес travel.plus@abv.bg

#

Понеделник – 03.07.2023

Изредените по-долу събития съответстват на петия ден от програмата – понеделник, 03.07.2023. Моля прочетете внимателно и подробните описания на желаните активности! Освен за да вземете окончателно решение за участие, от описанията ще разберете дали е възможно да се включите в повече от едно събитие в рамките на само един ден. Имайте предвид, че местата са ограничени, а резервациите се потвърждават по реда на тяхното пристигане! Необходимо условие за провеждане е наличието на достатъчно участници.

 

1

‘Малки тайни’ в Трявна – пешеходна разходка

Една по-различна пешеходна обиколка в централната част на Трявна. В нея не само ще научите любопитни и малко известни факти, но и ще видите множество детайли през погледа на местните жители. В допълнение Ви очакват малка кулинарна дегустация и практическа демонстрация на типичен занаят: дърворезба или изографисване (рисуване).
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

2

С каяк през ‘Малкото море’

Това няколкочасово приключение в акваторията на язовир „Александър Стамболийски” е подходящо както за дебютанти и начинаещи, така и за напреднали каякари. Единствената предпоставка за успешно участие е добрата физическа форма, без да има изискване за каквито и да било предварителни умения или опит.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

3

Двудневен преход

Най-доброто от Балкана! – това е мотото на този пешеходен преход с обща дължина 50-52 км (в двата дни), чийто маршрут преминава почти изцяло през територията на Природен парк „Българка”. Включва междинна нощувка, а цялостното изживяване носи в себе си елемент на изненада и неочаквани открития – своеобразна мини експедиция, при която е помислено и за удобството на участниците.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

4

Tasty Bike Tour – с колело в Балкана

Това двудневно велопътешествие има обща дължина от около 85-90 км и следва определен маршрут с включена междинна нощувка. Особен акцент представляват вкусните спирки – кулинарни и подкрепителни пунктове, на които ще хапнете ястия, приготвени по нетрадиционни и балкански рецепти. Цялостното изживяване носи в себе си елемент на изненада и неочаквани открития – своеобразна мини експедиция, при която е помислено и за удобството на участниците.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

#

Вторник – 04.07.2023

Изредените по-долу събития съответстват на шестия ден от програмата – вторник, 04.07.2023. Моля прочетете внимателно и подробните описания на желаните активности! Освен за да вземете окончателно решение за участие, от описанията ще разберете дали е възможно да се включите в повече от едно събитие в рамките на само един ден. Имайте предвид, че местата са ограничени, а резервациите се потвърждават по реда на тяхното пристигане! Необходимо условие за провеждане е наличието на достатъчно участници.

 

1

Шипка и Бузлуджа – с велосипед

Величественият Балкан има много и различни лица. Никъде другаде обаче природа и история не представляват едно неделимо цяло както тук! Стъпили с единия крак в Северна, а с другия – в Южна България, ще се любувате на безкрайните гледки и на мистичните скални формирования на Орлово гнездо!
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

2

Защитени местности в Габровския Балкан

Този чудесен пешеходен преход свързва Шипка със Соколския манастир и Етнографския музей на открито „Етър”. Преобладаващата част от маршрута представлява плавно спускане с ниска степен на техническа трудност, през предимно сенчести места.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

3

Велотур „Етъра”

Този кратък велотур е подходящ както за начинаещи, така и за средно напреднали велосипедисти! Маршрутът води през малки селца в околностите на Габрово и на територията на Природен парк „Българка”. Теренът е начупен (леки изкачвания и спускания), но с минимална техническа трудност. Участието може да бъде съчетано с посещение на ЕМО „Етър” – уникален за България музей на открито.
За да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

4

Ботанически тур

Желаете ли да научите повече за видовото разнообразие в Габровския Балкан? Искате ли да се запознаете в детайли с флората (а защо не и с фауната) в Природен парк „Българка” и Национален парк „Централен Балкан”?
Ако това е така, този специализиран ботанически тур е точно за Вас! А за да прочетете подробно описание, кликнете тук.

 

#

Велосипеди

Ако изберете да участвате в Tasty Bike Tour, в Шипка и Бузлуджа – с велосипед или във Велотур „Етъра”, но нямате възможност да донесете собствен велосипед и каска, заявете това още при записването си! Ще се свържем своевременно с Вас и ще Ви съдействаме за наемане на подходящ велосипед и каска на място.

 

#

Още много възможности

Изредените по-горе събития съответстват на петия – понеделник, 03.07.2023 и шестия ден от програмата – вторник, 04.07.2023. През останалите четири дни Ви очакват още шестнадесет (!!) активности, а всеки гост може да избере да участва в произволен брой от тях и в удобни за него дни.
Освен за индивидуални гости, активностите са подходящи и за малки до средно големи групи. Освен на горепосочените, те могат да бъде проведени и на други дати, а условие за това е да бъде достигнат необходимият минимален брой участници. Ако представлявате поне малка група и имате интерес към различни от обявените дати, моля пишете ни на адрес travel.plus@abv.bg

 

#

Нощувки

Препоръчваме Ви да останете в Трявна и региона три, четири или повече дни. Характерът на програмата позволява висока степен на гъвкавост – както при избора на активности, така и на място за настаняване. Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и сме запознати с актуалните условия. Ако обаче Вие самите сте харесали хотел или къща за гости, пишете ни, за да направим резервацията именно там! И в двата случая ще Ви предложим настаняване на преференциална цена и/или други предимства или бонуси.

 

#

Активни седмици в Трявна и Балкана през 2023-та

Освен за 29.06.2023 – 04.07.2023, записвания за Активни седмици се приемат и за следните дати:

 • 13.07 – 18.07.2023
 • 10.08 – 15.08.2023
 • 31.08 – 05.09.2023
 • 28.09 – 03.10.2023

Изредените по-горе събития съответстват на петия и шестия ден от програмата – 03.07.2023 и 04.07.2023, респективно на 17.07.2023 и 18.07.2023, на 14.08.2023 и 15.08.2023, на 04.09.2023 и 05.09.2023, и на 02.10.2023 и 03.10.2023. Ако обаче представлявате поне малка група и имате интерес за участие на различни от обявените дати, моля пишете ни на адрес travel.plus@abv.bg

Активна седмица в Трявна и Балкана
С влак и пеша в Тревненския Балкан
С влак и пеша в Тревненския Балкан
С влак и пеша в Тревненския Балкан
С влак и пеша в Тревненския Балкан
С влак и пеша в Тревненския Балкан
Най-доброто от Тревненския Балкан
Пешеходен преход в Тревненския Балкан
Пешеходен преход в Тревненския Балкан
Пешеходен преход в Тревненския Балкан
Пешеходен преход в Тревненския Балкан
Най-доброто от Тревненския Балкан
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
С каяк през 'Малкото море'
С каяк през 'Малкото море'
С каяк през 'Малкото море'
С каяк през 'Малкото море'
С каяк през 'Малкото море'
С каяк през 'Малкото море'
Вечерен велотур - Трявна
Вечерен велотур - Трявна
Приключение с велосипед и пеша (с вкусен брънч)
Велотур в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина / Balkan Bike Tour
Mountain Biking in Stara planina
Mountain Biking in Stara planina
Приключение с велосипед и пеша
Природен парк Българка с колело
Ориентиране за любители
Ориентиране за любители
Ориентиране за любители
Ориентиране за любители
С влак по Презбалканската линия
Пешеходен преход - Боженци
Пешеходен преход - Боженци
Пешеходен преход - Боженци
Двудневен преход / Trekking in Stara planina
Шипка и Бузлуджа (с велосипед)
Шипка и Бузлуджа (с велосипед)
Активна седмица в Трявна и Балкана
Трявна – традиции и занаяти
Трявна – традиции и занаяти
Трявна – традиции и занаяти
Трявна – традиции и занаяти
Трявна – традиции и занаяти
Пешеходна обиколка в Трявна
Активна седмица в Трявна и Балкана