≈ 4 дни
Времетраене
8.7 – 11.7.2021
Дата / Дати
Стара планина
Местонахождение

Каякинг, басейн и пешеходни преходи в Габровския Балкан

 • Три нощувки при добър стандарт
 • Ден за каякинг плюс комплекс с басейни и водна пързалка
 • Три дни за пешеходни преходи в Стара планина
 • Ниска до средна степен на трудност, минимална възраст 8 години
 • Най-панорамните върхове и гледки
 • С включени „вкусни спирки” – кулинарни и подкрепителни пунктове
 • За семейства (индивидуални гости) – на предварително обявени дати
 • За групи – в произволни четири последователни дни от май до октомври

 

3 нощувки

воден ден

пешеходни преходи

вкусни спирки

8+ години

оценка 5.0 / 5

 

В Габровския Балкан

Прекарайте четири безгрижни дни в Стара планина! Oчакват Ви Шипка, Узана, Природен парк „Българка”, Географският център на България, Етъра, Езерото, Синкевица, Соколският манастир и още много интересни места.

 

За кого е това пътешествие

Програмата е за всички, които харесват активности на открито. Особено подходяща е за семейства с деца над осемгодишна възраст – както заради водните забавления в първия ден от програмата, така и заради спецификата на пешеходните преходи в останалите три дни. Маршрутите са с лека до средна трудност и позволяват варианти с различна продължителност. По този начин всеки преценява на място какво да бъде личното му участие за деня, без това да влияе на останалата част от групата. Достатъчно е участниците да бъдат в нормална физическа форма и да имат подходящо облекло и обувки за преходи в средновисоката планина.

В деня за каяци гребането е в туристическо темпо – подходящо както за дебютанти и начинаещи, така и за напреднали каякари. Използват се двуместни туристически каяци, които гарантират голяма стабилност във водата. Осигурени са спасителни жилетки, което прави възможно участието дори и на хора, неумеещи да плуват. Преди влизането на вода се провежда кратък инструктаж-обучение.

Програмата е подходяща както за семейства, така и за малки до средно големи групи. За групи може да бъде проведена на удобни за тях дати – в произволни четири последователни дни в месеците от май до октомври. При интерес може да бъде удължена до пет или шестдневна програма.
 

Стара планина

панорами и върхове

каякинг

басейни и пързалка

семейства

групи

 

Нощувки и начин на провеждане

Нощувките са планирани в семейни хотели или в реновирани хижи, с настаняване в двойни, тройни и семейни стаи със собствен санитарен възел. Ако предпочитате настаняване в индивидуални стаи, пишете ни своевременно на travel.plus@abv.bg

Въпреки своята сравнително кратка продължителност, пътешествието носи в себе си елемент на изненада и неочаквани открития. Освен това пешеходната му част следва определен маршрут, с нощувки на две различни места, което ни позволява да говорим за прилагане на експедиционния принцип. Казано с други думи, тази програма представлява мини експедиция, при която е помислено и за удобството на участниците. Те нощуват при добър стандарт, а багажът им се извозва до етапната цел за деня. Така, по време на преходите, могат да носят със себе си единствено малка (дневна) раница с най-необходимото.

 

Вкусно пътешествие

Особен акцент в програмата представляват така наречените вкусни спирки – подкрепителни пунктове на ключови места по маршрута. В непринудена обстановка ще се насладите на различни ястия, приготвени по нетрадиционни и балкански рецепти. Нищо чудно дори само заради тях да искате да изминете разстоянието отново и отново!

#

В центъра на България

Началото и краят на експедицията са в Габрово. Разположен живописно в полите на Стара планина, градът на Рачо Ковача се намира досущ в центъра на България и на само два до три часа от повечето основни градове в страната. Ако не ползвате автомобил, можете да пътувате с автобусен или железопътен транспорт, а ние ще Ви посрещнем при пристигането Ви. Ако желаете да добавите една или повече нощувки преди началото и/или след края на програмата, моля пишете ни! Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и освен че сме запознати с актуалните условия, бихме могли да Ви предложим групови и преференциални цени.

 

1

Ден 1 - Безкрайни водни емоции

Първият ден от програмата преминава изцяло под знака на водните приключения. Предиобедът е посветен на преход с каяци в спокойните води на язовир „Синкевица”, недалеч от Габрово. Каяците са двуместни и изключително стабилни, а в предишни събития са се включвали и гости, които не умеят да плуват. Те задължително носят закопчана спасителна жилетка. За всички участници, преди започването на самия тур, се провежда кратък инструктаж-обучение. В зависимост от размера на групата, в тура участват двама до четирима опитни каякари-придружители, в това число водещ водач. Гребането е в туристическо темпо, с достатъчно паузи – за снимки, при среща с представители на водната флора и фауна или просто за почивка.

Един след друг, с леко поклащане, каяците се пускат на вода. Първите няколко загребвания са малко колебливи, но екипажите бързо напипват верния ритъм и действията им стават все по-синхронизирани. Много скоро лодките започват да се плъзгат по повърхността на водата почти без усилие и така, неусетно, ще опознаем целия язовир. Той впечатлява не толкова с размерите, колкото с красотата на тъмно зелените си брегове и сладкото усещане за безвремие…

В съседство се намира комплекс с басейни и водна пързалка, както и игрища за тенис, плажен футбол и волейбол. Там ще прекараме следобедните часове, а освен гореспоменатите атракции, комплексът разполага със съблекални, ресторант, грил и воден бар. Тук всички – и деца, и родители – бързо ще намерят своето любимо занимание

 

2

Ден 2 - В зеленото сърце на Балкана

Днешният и останалите два дни до края на програмата са посветени на пешеходните преходи, а началото е в местността Узана на билото на Стара планина. Именно тук, в Зеленото сърце на Балкана, се намира географският център на България. Очакват Ви вековни букови гори, чудати скални блокове, голямата узанска поляна, ухание на треви, на билки и на диви ягоди… Времето сякаш отдавна е спряло и това усещане допълва чара на планинския пейзаж. Формите на релефа са меки, а масивът Триглав (вторият по височина в Стара планина след връх Ботев) изглежда като на една ръка разстояние – илюзия или реалност…?

Географският център на България е маркиран с пирамида в цветовете бяло-зелено-червено. Да си направите снимка на това място е „задължително”. За сметка на това, изкачването на връх Исполин (1523 метра) е „пожелателно”, но определено си заслужава. Прекрасните гледки и 360-градусовата панорама възнаграждават изкачилите го за усилията им и усилват апетита както в прекия, така и в преносния смисъл на думата.
За щастие, именно днес е денят на вкусните спирки – кулинарни и подкрепителни пунктове на ключови места по маршрута. Нищо чудно дори само заради тях да искате да изминете разстоянието отново и отново!

Програмата позволява да решите на място какво да бъде личното ви участие, без това да влияе на останалата част от групата. Имате избор между къса (до 2.5 часа), средна (до 4 часа) и дълга (до 6 часа) продължителност.

 

3

Ден 3 - По стъпките на Крали Марко, чак до Шипка

Днес поемаме на път – от Узана през Шадраваните и Малуша, към Шипка. „Тръгваш по този маршрут и искаш той никога да не свършва. Заради историята от времето на Освободителната война, заради гледките и чувството да си едновременно и в Северна, и в Южна България, заради тежката букова гора!”

Никъде другаде в България усещането за сливане на природа и история не е толкова силно. Никъде другаде етапната цел на пешеходния преход не е така изпълнена със символика. И едва ли някъде другаде вероятността да срещнете горски самодиви е толкова голяма, колкото в Кралимарковата гора, непосредствено преди първата панорамна гледка към Шипка! Веднъж пристигнали в подножието на историческия връх (около обяд), събираме сили и обсъждаме вариантите, които сме Ви подготвили за следобеда.

И днес можете да решите на място какво да бъде личното Ви участие за деня, без това да влияе на останалата част от групата. Имате избор между средна (до 3 – 3.5 часа), средна дълга (до 5 – 5.5 часа) и дълга (до 7 – 7.5 часа) продължителност.

 

4

Ден 4 - Пътчета и пътеки в Природен парк „Българка”

Преобладаващата част от прехода в последния ден представлява спускане с ниска степен на техническа трудност, през предимно сенчести места. Намираме се на територията на Природен парк „Българка” – дом на стари букови гори, причудливи скални формирования и защитени местности. Усещането е като да сте попаднали в горска приказка! Нищо чудно да зърнете дори диви животни, в това число благороден елен и сръндак.

За по-малко от два часа достигаме Соколския девически манастир „Успение Богородично”. Прекрачваме старата дървена порта, за да попаднем в друг свят… Намираме се в осеян с много цветя слънчев двор, заобиколен от широките чардаци на светата обител. В средата му тихо ромоли осмостенна каменна чешма. Тя е построена от майстор Колю Фичето и със своите осем чучура – по един на всяко едно от осемте ѝ лица – е определяна като истински шедьовър. Захласнати в съзерцание, посетителите често забравят да посетят прекрасната малка църква. Ние обаче слизаме по гранитните стъпала към по-ниското ниво на манастирския комплекс. Ето я и нея! Обгърната от мистична тишина, с притворена врата, а във вътрешността ѝ мъждукат свещички.
Сбогуваме се с манастира, за да извървим последните 40-45 минути от нашия път. Краят на прехода, а с това и на цялото пътешествие, е Етнографският музей на открито „Етър” – уникален музеен комплекс, в който са представени на живо битът, архитектурата и занаятите в полите на Балкана от края на Възраждането!

Подобно на предишните два дни, и днес можете да решите какво да бъде личното Ви участие, без това да влияе на останалата част от групата. Имате избор между къса (до 2.5 часа) и средна (до 4 часа) продължителност.

 

#

Допълнителни активности

След края на пешеходния преход и при наличие на достатъчно желаещи, бихме могли да организираме за Вас една или повече от следните допълнителни активности (срещу заплащане):

Такса участие

Таксата може да варира в зависимост от избора на опционални активности и/или допълнителни нощувки, и други. Таксата за основния пакет (четири дни, три нощувки) е 220 лв за възрастни и 190 лв за деца от 8 до 18-годишна възраст, и включва:

 • три нощувки със закуски
 • ползване на специализирано оборудване (каяк, гребло и спасителна жилетка)
 • вход за водния комплекс (ден 1)
 • подготовка и логистика
 • избор на подходящ маршрут
 • транспорт на големия багаж (за времетраенето на самите преходи препоръчваме да носите малка/дневна раница)
 • „вкусни спирки” (ден 2)
 • придружаващ екип (през четирите дни)

Забележка: Цените са валидни при настаняване в двойни, тройни или семейни стаи. Ако предпочитате настаняване в индивидуални стаи, пишете ни своевременно на travel.plus@abv.bg

 

3 нощувки

каякинг оборудване

подготовка и маршрут

транспорт на багаж

вкусни спирки

придружаващ екип

 

Деца

 • Минималната възраст за участие е 8 години.
 • Деца на възраст от 8 до 18 години могат да участват само в присъствието на участващ родител или настойник.
 • Таксата за участие на едно дете е 190 лв.

 
 

Записване

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

 • име и фамилия, възраст
 • брой участници
 • телефон и е-мейл за връзка

Допълнителни активности

На всички, които желаят пътуването до Габрово и Балкана да бъде още по-разнообразно и запомнящо се, предлагаме да участват в нашите опционални активности – в допълнение към основната програма и срещу допълнително заплащане. Имайте предвид, че местата в тях са ограничени, а резервациите се потвърждават по реда на тяхното пристигане! Необходимо условие за провеждане е наличието на достатъчно участници.

 

велотурове

ориентиране

пешеходни преходи

вкусни спирки

малки тайни

пътуване с влак

 

Допълнителни нощувки

Ако желаете да пристигнете по-рано или да останете в Габрово и региона след края на програмата, пишете ни! Така ще можете да участвате в посочените по-горе активности или просто да прекарате повече време в нашия красив край.
Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и освен че сме запознати с актуалните условия, бихме могли да Ви предложим настаняване на преференциална цена, и/или други предимства или бонуси.

 

Природен парк „Българка”

Пътчетата и пътеките на това приключение ще Ви преведат през територията на Природен парк „Българка”, а с участието си в програмата Вие подкрепяте дейностите по опазване биоразнообразието в тази част на Стара планина. Нищо чудно, с мъничко късмет, да зърнете някои от дивите обитатели на парка като благороден елен и сръндак, зайци, лисици, пернати и много други.
На това място насочваме вниманието Ви и към нашите специализирани активности: Ботанически тур (пешеходен вариант) и Ботанически тур (с велосипед). Те са удачен избор за всички, които проявяват задълбочен интерес към опознаването и защитата на природата.
 

Стара планина

Парк Българка

Ботанически тур

Ботанически тур (с велосипед)

Дати

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Отворени за записвания са следните дати:

 • 08.07 – 11.07.2021
 • 05.08 – 08.08.2021
 • 26.08 – 29.08.2021

 

Допълнителни възможности

Програмата е подходяща както за семейства, така и за малки до средно големи групи. Освен на горепосочените, тя може да бъде проведена и на други дати – в произволни четири последователни дни в месеците от май до октомври. При интерес може да бъде удължена до пет или шестдневна програма.
 

семейства

групи

май – октомври

навременно записване

 

Записване

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

 • име и фамилия, възраст
 • брой участници
 • телефон и е-мейл за връзка

След потвърждаване на мероприятието за конкретни дати, участниците ще получат допълнителна информация, в това число упътвания за подходящо облекло и обувки, сборен пункт (място и час), начин на плащане и т.н.

Водни забавления за семейства с деца
Водни забавления за семейства с деца
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи за семейства с деца в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Пешеходни преходи в Стара планина
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
С каяк през 'Малкото море'
С каяк през 'Малкото море'
На вода