≈ 3 дни
Времетраене
15.10 – 17.10.2021
Дата / Дати
Стара планина
Местонахождение

Планинско колоездене в Габровския Балкан

 • Две нощувки при добър стандарт
 • Три дни за планинско колоездене в Стара планина
 • Средна степен на трудност
 • Най-панорамните върхове и гледки
 • С включени „вкусни спирки” – кулинарни и подкрепителни пунктове
 • За индивидуални гости – на предварително обявени дати
 • За групи – в произволни три последователни дни, от април до ноември

 

2 нощувки

планинско колоездене

вкусни спирки

оценка 5.0 / 5

 

В Балкана – между Север и Юг

Прекарайте три изпълнени с приключения дни в Стара планина! Предлагаме Ви една интригуваща велосипедна програма, с възможност за включване на ограничен брой пешеходни туристи.
Oчакват Ви Шипка, Бузлуджа, Узана, Трявна, Боженци, Природен парк „Българка”, Географският център на България, Сечен камък, Торбалъжи и още много интересни места.

 

За кого е това пътешествие

Програмата е за всички, които харесват активности на открито и, в частност, планинското колоездене. За пълноценно участие са нужни умения над начално ниво и способност за изминаване на 35 – 45 км на ден по начупен терен. Възможно е да се включат ограничен брой пешеходни туристи, които ще „следват” велосипедната група и ще бъдат подпомагани от сервизен автомoбил срещу минимално допълнително заплащане!

Освен за индивидуални гости, програмата е подходяща и за малки до средно големи групи. За групи може да бъде проведена на удобни за тях дати – в произволни три последователни дни в месеците от април до ноември. Също така може да бъде променен маршрутът – да се кара преимуществено по асфалтови пътчета – и по този начин пътешествието да бъде достъпно за по-голям кръг гости, без от това да страда основната му концепция. При интерес може да бъде удължено до четири или петдневна програма, а също да бъде добавен еднодневен воден преход с туристически каяци в спокойни води. За него не се изискват предварителни умения, а възможните локации за провеждането му са красивите язовири в полите на Стара планина.

 

Нощувки и начин на провеждане

Нощувките са планирани в семейни хотели или реновирани хижи, с настаняване в двойни, тройни и семейни стаи със собствен санитарен възел. Ако предпочитате настаняване в индивидуални стаи, пишете ни своевременно на travel.plus@abv.bg

Въпреки своята сравнително кратка продължителност, пътешествието носи в себе си елемент на изненада и неочаквани открития. Освен това пешеходната му част следва определен маршрут, с нощувки на две различни места, което ни позволява да говорим за прилагане на експедиционния принцип. Казано с други думи, тази програма представлява мини експедиция, при която е помислено и за удобството на участниците. Те нощуват при добър стандарт, а багажът им се извозва до етапната цел за деня. Така, по време на преходите, могат да носят със себе си единствено малка (дневна) раница с най-необходимото.

Стара планина

индивидуални гости

малки групи

добър стандарт

 

Вкусно пътешествие

Особен акцент в програмата представляват така наречените вкусни спирки – подкрепителни пунктове на ключови места по маршрута. В непринудена обстановка ще се насладите на храна и пиво, приготвени по нетрадиционни и балкански рецепти. Нищо чудно дори само заради тях да искате да изминете разстоянието отново и отново!

 

Велосипеди

Ако нямате възможност да донесете собствен велосипед (маунтин байк) и каска, заявете това още при записването си! Ще се свържем своевременно с Вас и ще Ви съдействаме за наемане на подходящ велосипед и каска на място.

#

В центъра на България

Началото и краят на експедицията са в Габрово. Разположен живописно в полите на Стара планина, градът на Рачо Ковача се намира досущ в центъра на България и на само два до три часа от повечето основни градове в страната. Ако не ползвате автомобил, можете да пътувате с автобусен или железопътен транспорт, а ние ще Ви посрещнем при пристигането Ви. Ако желаете да добавите една или повече нощувки преди началото и/или след края на програмата, моля пишете ни! Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и освен че сме запознати с актуалните условия, бихме могли да Ви предложим групови и преференциални цени.

1

Ден 1 - От Габрово до Центъра на Земята!

Началото е в Габрово, в подножието на величествения Балкан… Той приветливо ни зове и нека баирът не Ви притеснява – имаме цял ден да го преборим! По пътя сме Ви подготвили вкусни спирки, скрити из вековните букови гори на Балкана, примесени с уханието на треви, билки и диви ягоди. Часовете минават неусетно и в ранния следобед достигаме местността Узана на билото на Стара планина. Именно тук се намира Географският център на България, който габровци, с присъщия им хумор, определят като „Центъра на Земята”. Обозначен е с пирамида в цветовете бяло-зелено-червено, а да си направите снимка на това място е „задължително”.

Ако оставим настрана присъствието на тази знаменита точка, на Узана времето сякаш отдавна е спряло. Обхваща ни сладкото усещане за безвремие, в пълно съзвучие със заобикалящия пейзаж. Формите на релефа са меки, а масивът Триглав (вторият по височина в Стара планина след връх Ботев) изглежда като на една ръка разстояние – илюзия или реалност…?
Предстои да изкачим първенеца на Габровския Балкан – връх Исполин (1523 метра). Там горе ще стъпите с единия крак в Северна, а с другия – в Южна България. Прекрасните гледки и 360-градусовата панорама трудно могат да бъдат описани с думи, но със сигурност усилват апетита и в прекия, и в преносния смисъл на думата.
За щастие, именно днес е денят на вкусните спирки – кулинарни и подкрепителни пунктове на ключови места по маршрута. Нищо чудно дори само заради тях да искате да изминете разстоянието отново и отново!

Общото каране за деня е 34 км, с положителна денивелация от 1050 м. Възможен е също вариант с дължина от 32 км и положителна денивелация от 790 метра.

2

Ден 2 - По билото на Балкана и надолу, чак до Трявна

В началото на деня се движим по широк горски път с леки изкачвания и спускания. Той подсича основното старопланинско било и така, за по-малко от два часа, достигаме Шипка. Следва кратко изкачване до връх Свети Никола и Паметника на Свободата. Под нас остават Орлово гнездо, Братската могила и още знаменателни места от Освободителната Война в далечната 1877 година. Полъхва лек ветрец, който усилва мистиката на момента, а погледът се рее далеч отвъд диплите на Балкана… Никъде другаде природа и история не представляват едно неделимо цяло както тук – дали не е само въпрос на време да повярвате, че Машината на времето наистина съществува!?

Заредени с допълнителна енергия, въртим педали в посока местността Историческа поляна, а от там – към лобното място на Хаджи Димитър, скрито в сянката на вековна букова гора. Още по-нататък, високо, на самото било, се намира летящата чиния – паметникът Бузлуджа.

В следобедните часове караме през най-красивата част на Тревненския Балкан – край природни феномени, причудливи скални формирования и защитени местности. Заобиколени сме от ясени, габъри, чворести дъбове и вековни букове – някои от тях на повече от 500 години. Усещането е като да сме попаднали в горска приказка! Нищо чудно да зърнем диви животни, в това число благороден елен и сръндак.

За десерт сме оставили дълго спускане с крайна цел Трявна. Дори вече да сте посещавали малкия планински град, той ще Ви очарова отново с неповторимата атмосфера на стара Трявна и нейните традиционни занаятчийски работилници.
Време е да оставим колелетата и да се разтъпчем по калдъръмените улички. Галени от свежия полъх на горняка, не след дълго достигаме възрожденския площад, където всичко си е съвсем по старому. В сянката на над 200-годишната часовникова кула обаче се крие малка, но гостоприемна пивоварна от по-ново време. Там, приятно уморени, ще дегустираме крафт бири по белгийски рецепти и специално приготвени вкусни хапки.

Общото каране за деня е 46 км, с положителна денивелация от 750 м. Възможни са и други варианти.

3

Ден 3 - През китни селца и стари римски пътища

В третия ден от пътешествието караме през малки селца, по горски и стари римски пътища. Ще пътуваме назад във времето през Боженци, Сечен камък, Баланите, Градище, Торбалъжи… По пътя ни се откриват страхотни гледки към главното старопланинско било и гънките на Предбалкана. На хоризонта се редят най-високият връх в Стара планина – Ботев, масивът Триглав и вторият по височина връх – Голям Кадемлия, местността Узана и връх Исполин, Шипка, Бузлуджа, Бедеците, Тревненският и Еленският Балкан!
В компанията на планината неусетно стигаме до Габрово, а там обиколката завършва с дегустация на билкови чайове или домашно приготвени плодови сокове.

Общото каране за деня е 28 км, с положителна денивелация от 480 м. Възможни са и други варианти.

Такса участие

Таксата за основния пакет (три дни, две нощувки) е 170 лв за възрастни и 150 лв за деца от 14 до 18-годишна възраст, и включва:

 • две нощувки със закуски
 • подготовка и логистика
 • избор на подходящ маршрут
 • транспорт на големия багаж (за времетраенето на самите преходи препоръчваме да носите малка/дневна раница)
 • „вкусни спирки” (ден 1)
 • дегустация на крафт бира (ден 2)
 • дегустация на балкански чайове (ден 3)
 • придружаващ екип (през трите дни)

Забележка: Цените са валидни при настаняване в двойни, тройни или семейни стаи. Ако предпочитате настаняване в индивидуални стаи, пишете ни своевременно на travel.plus@abv.bg

2 нощувки

2 закуски

подготовка и маршрут

транспорт на багаж

вкусни спирки

придружаващ екип

Деца

 • Минималната възраст за участие е 14 години.
 • Деца на възраст от 14 до 18 години могат да участват само в присъствието на участващ родител или настойник.
 • Таксата за участие на едно дете е 150 лв.

Забележка: Ако имате деца под 14-годишна възраст, препоръчваме Ви следните програми: Водно – пешеходно: с деца на планина и Balkan Bike Tour & Kayak (вариант за семейства). Минималната възраст за участие в тях е 8 години.

Записване

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

 • име и фамилия, възраст
 • брой участници
 • телефон и е-мейл за връзка
 • собствен велосипед и каска или от организатора

Допълнителни активности

На всички, които желаят пътуването до Габрово и Балкана да бъде още по-разнообразно и запомнящо се, предлагаме да участват в нашите опционални активности – в допълнение към основната програма и срещу допълнително заплащане. Имайте предвид, че местата в тях са ограничени, а резервациите се потвърждават по реда на тяхното пристигане! Необходимо условие за провеждане е наличието на достатъчно участници.

каякинг

ориентиране

пешеходни преходи

пътуване с влак

малки тайни

театър

Допълнителни нощувки

Ако желаете да пристигнете по-рано или да останете в Габрово и региона след края на програмата, пишете ни! Така ще можете да участвате в посочените по-горе активности или просто да прекарате повече време в нашия красив край.
Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и освен че сме запознати с актуалните условия, бихме могли да Ви предложим настаняване на преференциална цена, и/или други предимства или бонуси.

Природен парк „Българка”

Пътчетата и пътеките на това приключение ще Ви преведат през територията на Природен парк „Българка”, а с участието си в програмата Вие подкрепяте дейностите по опазване биоразнообразието в тази част на Стара планина. Нищо чудно, с мъничко късмет, да зърнете някои от дивите обитатели на парка като благороден елен и сръндак, зайци, лисици, пернати и много други.
На това място насочваме вниманието Ви и към нашите специализирани активности: Ботанически тур (пешеходен вариант) и Ботанически тур (с велосипед). Те са удачен избор за всички, които проявяват задълбочен интерес към опознаването и защитата на природата.

Стара планина

Парк Българка

Ботанически тур

Ботанически тур (с велосипед)

Дати

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Отворени за записвания са следните дати:

 • 28.05 – 30.05.2021
 • 11.06 – 13.06.2021
 • 25.06 – 27.06.2021
 • 23.07 – 25.07.2021
 • 20.08 – 22.08.2021
 • 10.09 – 12.09.2021
 • 15.10 – 17.10.2021
 • 29.10 – 31.10.2021

Допълнителни възможности

Освен за индивидуални гости, програмата е подходяща и за малки до средно големи групи. Освен на горепосочените, тя може да бъде проведена и на други дати – в произволни три последователни дни в месеците от април до ноември. При интерес може да бъде удължена до четири или петдневна програма, както и да бъде добавен еднодневен воден преход с туристически каяци в спокойни води. За него не се изискват предварителни умения, а възможните локации за провеждането му са красивите язовири в полите на Стара планина.

индивидуални гости

групи

април – ноември

навременно записване

Записване

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

 • име и фамилия, възраст
 • брой участници
 • телефон и е-мейл за връзка
 • собствен велосипед и каска или от организатора

След потвърждаване на мероприятието за конкретни дати, участниците ще получат допълнителна информация, в това число упътвания за подходящо облекло и обувки, сборен пункт (място и час), начин на плащане и т.н.

Balkan Bike Tour – вкусно пътешествие
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Вкусна закуска
Вкусна закуска
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Ретро велосипед в Трявна
Велосипеди всякакви - Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Велосипедна експедиция в Стара планина
Посрещач
Стара Трявна
Стара Трявна
Дегустация на крафт бира
Дегустация на крафт бира
Дегустация на крафт бира в Пивоварна Трявна
Дегустация на крафт бира
Вкусна вечеря