≈ 4 дни
Времетраене
7.9 – 10.9.2023
Дата / Дати
Стара планина
Местонахождение

Каякинг и планинско колоездене в Габровския Балкан

 • Три нощувки при добър стандарт
 • Ден за каякинг в ‘Малкото море’
 • Три дни за планинско колоездене в Стара планина
 • Ниска до средна степен на трудност, минимална възраст 8 години
 • Най-панорамните върхове и гледки
 • С включени „вкусни спирки” – кулинарни и подкрепителни пунктове
 • За семейства (индивидуални гости) – на предварително обявени дати
 • За групи – в произволни четири последователни дни, от май до октомври

 

3 нощувки

каякинг

планинско колоездене

вкусни спирки

8+ години

гъвкави дати

 

От ‘Малкото море’ до Шипка и Балкана

Прекарайте четири изпълнени с приключения дни в центъра на България! По вода и на колела, заедно ще открием тайните на Балкана и ‘Малкото море’.
Oчакват Ви Шипка, Бузлуджа, Узана, Природен парк „Българка”, Географският център на България, Люляците, Синкевица, язовир „Александър Стамболийски” и още много интересни места.

 

За кого е това пътешествие

Програмата е за всички, които харесват активности на открито. Описаният тук вариант – Balkan Bike Tour & Kayak (за семейства) – е подходящ за семейства с деца над осемгодишна възраст. За разлика от стандартната програма (Balkan Bike Tour & Kayak), в него велосипедните преходи са значително по-леки – намалени са както дистанцията и изкачванията, така и нивото на техническа трудност.

В деня за каяци гребането е в туристическо темпо – подходящо както за дебютанти и начинаещи, така и за напреднали каякари. Използват се двуместни туристически каяци, които гарантират голяма стабилност във водата. Осигурени са спасителни жилетки, което прави възможно участието дори и на хора, неумеещи да плуват. Преди влизането на вода се провежда кратък инструктаж-обучение.

За пълноценно участие в трите дни за планинско колоездене са нужни умения над начално ниво и способност за изминаване на 20-25 км по начупен терен. Предварителен опит в карането офроуд би бил от полза, но НЕ е задължителен. Възможно е да се включат ограничен брой пешеходни туристи, които ще „следват” велосипедната група и ще бъдат подпомагани от сервизен автомoбил срещу минимално допълнително заплащане!

Програмата е подходяща както за семейства, така и за малки до средно големи групи. За групи може да бъде проведена на удобни за тях дати – в произволни четири последователни дни в месеците от май до октомври. Също така може да бъде променен маршрутът за велосипедиране – да се кара изцяло по асфалтови пътчета – и по този начин пътешествието да бъде достъпно за още по-голям кръг гости, без от това да страда основната му концепция. При интерес може да бъде удължено до пет или шестдневна програма.

 

Нощувки и начин на провеждане

Нощувките са планирани в семейни хотели или реновирани хижи, с настаняване в двойни, тройни и семейни стаи със собствен санитарен възел. Ако предпочитате настаняване в индивидуални стаи, пишете ни своевременно на travel.plus@abv.bg

Въпреки своята сравнително кратка продължителност, пътешествието носи в себе си елемент на изненада и неочаквани открития. Освен това велосипедната му част следва определен маршрут, с нощувки на две или три различни места, което ни позволява да говорим за прилагане на експедиционния принцип. Казано с други думи, тази програма представлява мини експедиция, при която е помислено и за удобството на участниците. Те нощуват при добър стандарт, а багажът им се извозва до етапната цел за деня. Така, по време на преходите, могат да носят със себе си единствено малка (дневна) раница с най-необходимото.
 

Стара планина

Малкото море

семейства

групи

 

Вкусно пътешествие

Особен акцент в програмата представляват така наречените вкусни спирки – подкрепителни пунктове на ключови места по маршрута. В непринудена обстановка ще се насладите на храна и пиво, приготвени по нетрадиционни и балкански рецепти. Нищо чудно дори само заради тях да искате да изминете разстоянието отново и отново!

 

Велосипеди

Ако нямате възможност да донесете собствен велосипед (маунтин байк) и каска, заявете това още при записването си! Ще се свържем своевременно с Вас и ще Ви съдействаме за наемане на подходящ велосипед и каска на място.

#

В центъра на България

Началото и краят на експедицията са в Габрово. Разположен живописно в полите на Стара планина, градът на Рачо Ковача се намира досущ в центъра на България и на само два до три часа от повечето основни градове в страната. Ако не ползвате автомобил, можете да пътувате с автобусен или железопътен транспорт, а ние ще Ви посрещнем при пристигането Ви. Ако желаете да добавите една или повече нощувки преди началото и/или след края на програмата, моля пишете ни! Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и освен че сме запознати с актуалните условия, бихме могли да Ви предложим групови и преференциални цени.

 

1

Ден 1 – С каяк през ‘Малкото море’

Първият ден на приключението преминава под формата на воден преход. Той е подходящ както за дебютанти и начинаещи, така и за напреднали каякари. Мястото на провеждането му е ‘Малкото море’ – така местните хора наричат първия голям български язовир, чието истинско име е „Александър Стамболийски”.
Каяците са двуместни и изключително стабилни, а в предишни събития са се включвали и гости, които не умеят да плуват. Те задължително носят закопчана спасителна жилетка. За всички участници, преди започването на самия тур, се провежда кратък инструктаж-обучение. В зависимост от размера на групата, в тура участват двама до четирима опитни каякари-придружители, в това число водещ водач. Гребането е в туристическо темпо, с достатъчно паузи – за снимки, при среща с представители на водната флора и фауна или просто за почивка.

Един след друг, с леко поклащане, каяците се пускат на вода. Първите няколко загребвания са малко колебливи, но екипажите бързо напипват верния ритъм и действията им стават все по-синхронизирани. Много скоро лодките започват да се плъзгат по повърхността на водата почти без усилие и така, само за няколко часа, ще опознаем голяма част от акваторията на язовира. Редуват се ниски и високи брегове, широколистни гори и причудливи скални формирования… На фона на красивите гледки срещаме различни видове чапли, корморани и други водоплаващи птици. Те са едновременно любопитни да ни опознаят и плахи в опитите си да го направят.

По-амбициозните и спортно ориентирани участници ще имат възможност за допълнителен километраж.

 

2

Ден 2 – Шипка и Бузлуджа

От днес до края на програмата действието се развива на колела, а началото е в близост до превала на прохода Шипка. Стартираме с изкачване към връх Свети Никола и Паметника на Свободата. Под нас остават Орлово гнездо, Братската могила и още знаменателни места от Освободителната Война в далечната 1877 година. Полъхва лек ветрец, който усилва мистиката на момента, а погледът се рее далеч отвъд гънките на Балкана… Никъде другаде природа и история не представляват едно неделимо цяло както тук – дали не е само въпрос на време да повярвате, че Машината на времето наистина съществува!?

Заредени с допълнителна енергия, въртим педали в посока местността Историческа поляна, а от там – към лобното място на Хаджи Димитър, скрито в сянката на вековна букова гора. Още по-нататък, високо, на самото било, се намира летящата чиния – паметникът Бузлуджа.

Общото каране за деня е 25 км, с положителна денивелация от 590 м. Възможни са и други варианти.

 

3

Ден 3 – По билото на Балкана до Центъра на Земята!

В началото на деня се движим по широк горски път с леки изкачвания и спускания. Той подсича основното старопланинско било и така, за по-малко от два часа, достигаме местността Узана. Именно тук се намира Географският център на България, който габровци, с присъщия им хумор, определят като „Центъра на Земята”. Обозначен е с пирамида в цветовете бяло-зелено-червено, а да си направите снимка на това място е „задължително”.

Ако оставим настрана присъствието на тази знаменита точка, на Узана времето сякаш отдавна е спряло. Във въздуха ухае на треви, билки и диви ягоди. Обхваща ни сладкото усещане за безвремие, в пълно съзвучие със заобикалящия пейзаж. Формите на релефа са меки, а масивът Триглав (вторият по височина в Стара планина след връх Ботев) изглежда като на една ръка разстояние – илюзия или реалност…?
Предстои да изкачим първенеца на Габровския Балкан – връх Исполин (1523 метра). Там горе ще стъпите с единия крак в Северна, а с другия – в Южна България. Прекрасните гледки и 360-градусовата панорама трудно могат да бъдат описани с думи, но със сигурност усилват апетита и в прекия, и в преносния смисъл на думата.
За щастие, именно днес е денят на вкусните спирки – кулинарни и подкрепителни пунктове на ключови места по маршрута. Нищо чудно дори само заради тях да искате да изминете разстоянието отново и отново!

Общото каране за деня е 25 км, с положителна денивелация от 530 м. Възможни са и други варианти.

 

4

Ден 4 – През диплите на Балкана и надолу, чак до Габрово

В четвъртия ден от пътешествието караме през един малко познат дял на Стара планина, в сянката на гората. Движим се по границата на Природен парк „Българка”, а от двете ни страни се нижат безброй стари букови дървета. Неочаквано пред нас се изправя достолепна сграда – като оживял от приказките, всред замечтани алеи, обвит в бръшлян и дива лоза, това е почивният дом в местността Люляците.

В близост се откриват великолепни панорамни гледки към Витата стена и Предбалкана, а за десерт сме оставили още едно дълго спускане. В компанията на планината неусетно стигаме до Габрово, а там обиколката завършва с дегустация на билкови чайове или домашно приготвени плодови сокове.

Общото каране за деня е 21 км, с положителна денивелация само 280 м. Възможни са и други варианти.
При желание, денят може да завърши в комплекс с басейни, водна пързалка и игрища за тенис, плажен футбол и волейбол – истинска радост за децата и своеобразна награда за послушанието им в предишните дни!

 

#

За послушните деца

При желание, денят може да завърши в комплекс с басейни, водна пързалка и игрища за тенис, плажен волейбол и футбол – истинска радост за децата и своеобразна награда за послушанието им в предишните дни! 🙂

Такса участие

Таксата за основния пакет (четири дни, три нощувки) е 260 лв за възрастни и 235 лв за деца от 8 до 18-годишна възраст, и включва:

 • три нощувки със закуски
 • ползване на специализирано оборудване (каяк, гребло и спасителна жилетка)
 • подготовка и логистика
 • избор на подходящ маршрут
 • транспорт на големия багаж (за времетраенето на самите преходи препоръчваме да носите малка/дневна раница)
 • „вкусни спирки” (ден 3)
 • дегустация на балкански чайове (ден 4)
 • придружаващ екип (през четирите дни)

Забележка: Цените са валидни при настаняване в двойни, тройни или семейни стаи. Ако предпочитате настаняване в индивидуални стаи, пишете ни своевременно на travel.plus@abv.bg

 

3 нощувки

каякинг оборудване
подготовка и маршрут
придружаващ екип
транспорт на багаж
вкусни спирки
 

Деца

 • Минималната възраст за участие е 8 години.
 • Деца на възраст от 8 до 18 години могат да участват само в присъствието на участващ родител или настойник.
 • Таксата за участие на едно дете е 235 лв.

 
 

Записване

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

 • име и фамилия, възраст
 • брой участници
 • телефон и е-мейл за връзка
 • собствен велосипед и каска или от организатора

Допълнителни активности

На всички, които желаят пътуването до Габрово и Балкана да бъде още по-разнообразно и запомнящо се, предлагаме да участват в нашите опционални активности – в допълнение към основната програма и срещу допълнително заплащане. Имайте предвид, че местата в тях са ограничени, а резервациите се потвърждават по реда на тяхното пристигане! Необходимо условие за провеждане е наличието на достатъчно участници.

 

пешеходни преходи

ориентиране

пътуване с влак

малки тайни

 

Природен парк „Българка”

Пътчетата и пътеките на това приключение ще Ви преведат през територията на Природен парк „Българка”, а с участието си в програмата Вие подкрепяте дейностите по опазване биоразнообразието в тази част на Стара планина. Нищо чудно, с мъничко късмет, да зърнете някои от дивите обитатели на парка като благороден елен и сръндак, лисица, язовец, таралеж, сив заяк, саламандър, различни видове земноводни, гризачи и птици.
На това място насочваме вниманието Ви и към нашите специализирани активности: Ботанически тур (пешеходен вариант) и Ботанически тур (с велосипед). Те са удачен избор за всички, които проявяват задълбочен интерес към опознаването и защитата на природата.
 

Стара планина

Парк Българка

Ботанически тур

Ботанически тур (с велосипед)

 

Допълнителни нощувки

Ако желаете да пристигнете по-рано или да останете в Габрово и региона след края на програмата, пишете ни! Така ще можете да участвате в посочените по-горе активности или просто да прекарате повече време в нашия красив край.
Ние поддържаме контакти с повечето хотелиери в района и освен че сме запознати с актуалните условия, бихме могли да Ви предложим настаняване на преференциална цена, и/или други предимства или бонуси.

Дати

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Отворени за записвания са следните дати:

 • 20.07 – 23.07.2023
 • 17.08 – 20.08.2023
 • 07.09 – 10.09.2023

 

Допълнителни възможности

Програмата е подходяща както за семейства, така и за малки до средно големи групи. Освен на горепосочените, тя може да бъде проведена и на други дати – в произволни четири последователни дни в месеците от май до октомври. При интерес може да бъде удължена до пет или шестдневна програма.
 

семейства

групи

май – октомври

навременно записване

 

Записване

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. Записването се осъществява с е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, с посочване на следните данни:

 • име и фамилия, възраст
 • брой участници
 • телефон и е-мейл за връзка
 • собствен велосипед и каска или от организатора

След потвърждаване на мероприятието за конкретни дати, участниците ще получат допълнителна информация, в това число упътвания за подходящо облекло и обувки, сборен пункт (място и час), начин на плащане и т.н.

Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
Велосипедна експедиция за семейства с деца в Стара планина
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
„Вкусна спирка” по маршрута / Tasty Stop along The Route
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца
Каякинг за семейства с деца