Зьолден – Световна купа и ски ваканции от Travel Plus
Soelden

Австрийският топ ски курорт Зьолден традиционно е домакин на откриващите състезания от Световната купа по ски–алпийски дисциплини. Разположен на около 1300 км от България, много наши гости са го посещавали през годините, възползвайки се от предложенията ни за лифт карти и за настаняване на преференциални цени (в хотели и апартаменти), както и за цялостна организация на ски ваканции в Австрия с включен ски гайдинг. Техните коментари за програмите ни можете да разгледате в рубриката за отзиви. Вярваме, че и през идващата зима 2020-2021 наши гости ще могат да карат ски в една от най-модерните ски зони в цяла Европа, а запитвания можете да ни изпращате на адрес booking@travel-plus.net или със съобщение във фейсбук.

Що се отнася до стартовете за Световната купа днес и утре, за наше и на организаторите съжаление, те протичат практически без публика – заради действащите в Австрия понастоящем противоепидемични мерки (Ковид-19). Това обаче по никакъв начин не пречи на провеждането на самото състезание, а победата в гигантския слалом за жени спечели 24-годишната италианка Марта Басино от Борго Сан Далмацо в провинция Пиемонт (северозападна Италия). На второ място се класира нейната сънародничка Федерика Бриньоне, а трета е Петра Влъхова от Словакия.

Стартът на състезателното трасе на глетчера Ретенбах се намира на 3040 метра надморска височина, а максималният му наклон е 65%. От собствен опит можем да определим пистата като „предизвикателна”. Благодарение на значителната ѝ ширина обаче да се спуснат безопасно по нея в предишни години е било по силите на почти всички наши гости… Като любопитен детайл организаторите съобщават, че за целите на състезанието са използвали 5 км сигнални мрежи, 4 км обезопасителни мрежи и 11,5 км кабели.

Снимка: Skiweltcup Sölden