Ski Hopping

„Ski Hopping by Ski Plus“ е пътешествие на ски през безкрайните Алпи до романтични хижи високо в планината, където оставаме за вечеря и нощувка. Сутрин стартираме отгоре-надолу, изпреварвайки работното време на лифтове и влекове. Наслаждаваме на празни писти, прясна пудра и непокътнати ареали за фри-райд.

Ски хопингът акцентира върху истинското алпийско изживяване и включва минимум една „нощувка в планината“. За удобство на участниците, организаторът транспортира личния багаж до мястото на нощувката.

Често задавани въпроси 

Кой може да участва?

Концепцията е разработена за скиори и бордисти в категориите напреднали до експерти. Предпоставка за участие е сигурното каране по червени писти при всякакви метеорологични и снежни условия. Карането извън маркираните писти и маршрути е по преценка на самите участници и на собствена отговорност.

Какво е натоварването?

За пълноценно участие в програмата е необходимо да сте в състояние да преодолеете 30 ски-километра (червени и сини писти) в рамките на не повече от пет часа. За по-амбициозните и спортно настроени участници програмата предлага възможност за преодоляване на до 100 ски-километра (червени, сини и черни писти) в рамките на седем до осем часа, в отделни дни до 130 ски-километра в рамките на осем до девет часа.

Колко от нощувките са високо в планината?

Това зависи от конкретната програма. В най-чистия си вид ски-хопингът се провежда изцяло на експедиционен принцип и буквално не слиза в ниското. Съществуват обаче и варианти с три до пет нощувки, както и програми със само една или две нощувки в планината. Последните са подходящи за „изпробване” на концепцията, както и за средно подготвени скиори и бордисти.

Как се транспортира багажът?

През деня се движим без багаж. На преден план стои удоволствието от карането на ски, а то не би било същото ако трябваше да носим раници.

Затова багажът за вечерта се транспортира от организатора до мястото на нощувката. Той трябва да бъде предаден на наш представител сутринта на същия ден и да съдържа най-необходимите вещи.

Какви условия да очакваме в местата, където нощуваме?

Обстановката в подбраните по смисъла на програмата алпийски хижи е неформална. Те са чисти и много уютни. В общия случай се ползват баня и тоалетни на етажа, а настаняването може да бъде в стая с две, три или повече легла. Ако предпочитате по-изискано настаняване, заявете желание за участие в къстъмизирана програма!

Нужно ли е да се кара в група?

Не. Можете да решите на място дали желаете да го правите или не. Можете също така да редувате дните или пък да карате в група само за част от деня. На Ваше разположение обаче, през цялото времетраене на експедицията, ще бъде наш представител. Той ще гарантира гладкото протичане на програмата, ще изпълнява ролята на ски-гид и ще предоставя актуална и полезна информация за атмосферните условия и за ски зоните, през които преминавате.

Какъв е общият брой на участниците?

Различен е за различните програми, но не по-малко от седем и не повече от дванадесет. Ако представлявате компактна група и сте повече от дванадесет или по-малко от седем души, заявете желание за участие в къстъмизирана програма!

Има ли време да се направят повече спускания по дадена писта или склон?

Да, разбира се. За „праволинейно” достигане до крайната точка за деня обикновено са нужни около четири часа – при умерено темпо и технично, но не екстремно, каране. Това означава, че остава също толкова „свободно” време за пистите, които най-много са Ви харесали, за фри-райд, за заигравка с някой от многобройните фън-паркове или просто за допълнително кафе, чай, а защо не и щрудел или вкусен гулаш (Gulaschsuppe)! Всеки сам може да прецени как най-добре да уплътни деня си, а нашият представител ще бъде на разположение за информация и препоръки.

Кой е най-подходящият период за ски хопинг?

Във визитката си имаме изпълнени програми още през октомври-ноември, както и в средата на май. С други думи, ски хопинг може да се осъществи седем месеца в годината. Съветваме Ви обаче да избягвате седмиците непосредствено преди и след Нова Година, а за месеците от януари до април е решаващо да изпратите заявката си достатъчно рано.

Особено подходящ е периодът от между края на ноември – началото на декември и Коледа. Тогава пистите и зоните са малко натоварени, а места за настаняване могат да бъдат резервирани краткосрочно и на по-достъпни цени. Сигурно сте чували скиорската максима, че декемврийският сняг е най-лекият, а декемврийското слънце е ниско и не го топи. През декември (преди Коледа) условията по пистите и извън тях остават непроменени през целия ден.

Отзиви

Никога не съм си представяла, че ще се забавлявам на ски (предубеждения и два неуспешни опита зад гърба през годините). За огромна моя изненада Лъчо успя да ми промени нагласата и ми показа хубавата страна на ските – след 3 дни упражнения по няколко часа, вече чакам с нетърпение пак да се кача:) За мен е голямо постижение да не се чувствам извън контрол на ските – благодаря, Лъчо:)
Къщата беше страхотна и бебе-friendly (можахме да оставим прохождащо бебе да разглежда почти навсякъде без притеснения за безопасността му).
Изобщо всичко беше много над очакванията ни!

Катя Тодорова

И аз искам да коментирам моето пребиваване в Австрия със Ski Plus. Почти непознати, бегло бяхме представили нашите ценови и битови очаквания. За наша радост всичко беше в пъти над очакванията ни: къщата беше разкошна, имаше и екстри, които не очаквахме, на цена значително по-ниска от тази, която бяхме определили. Лъчо, супер присъствие – отличен преводач, познаващ перфектно района, пистите, съобрази нашите ски възможности с най-подходящите зони. И за финал имах чувсвото, че се беше погрижил и за снежната покривка: докато бяхме там, почти всеки ден ни валеше бял, обилен сняг!!!

Кирил Иванов

прекарахме си чудесно, не ни се тръгваше!!! Благодарим на Ski plus за отличната организация (на австрийско ниво) До нови срещи!:)

Нико Кузманов

След чудесната ски ваканция в Tirol 04.02-11.02.2017 организирана от Travel Plus разбрахме, че вече се правят зимните резервации за сезон 2018. Изненадващо рано за нас, но в Рим прави като римляните. И така заедно с планове за летните предложения на Travel Plus -планински преходи пеша или колело ще правим резервация и за ски догодина. Разбира се отново всичко оставям в ръцете на Travel Plus /+++/. Препоръчвам.

Иван Мальов