M2M (Made-To-Measure)

Програмите от типа М2М (Made-To-Measure) можем да опишем като изготвени „по заявка“ или да използваме налагащия се напоследък термин „къстъмизирани“.

За да участвате къстъмизиран ски хопинг, ни изправете запитване възможно най-рано! Задайте точни параметри като: брой участници, бюджет, изисквания по отношение на настаняването, желано натоварване за един ден и за целия период. Дайте ни възможно най-много релевантна информация, за да погледнем на заданието през Вашите очи! Огромният ни опит ще ни помогне да моделираме вече съществуващите програми така, че те да удовлетворят напълно Вашите изисквания!

Ski Hopping – различната ваканция

Концепцията на ски хопинга позволява различна продължителност и степен на натоварване. Във визитката си имаме „къстъмизрани“ програми с продължителност от шест дни до три седмици и с различен брой ‘нощувки в планината’. В някои от тях експедиционният характер на програмата се чувства по-силно, а в други той не е толова изразен!

Могат да се предвидят варианти с и без „почивни дни“. Допустимо е също така да се направи комбинация от стандартна зимна ваканция и ски хопинг! По този начин ще се запознаете с концепцията и ще почувствате приятния гъдел, че сте направили нещо за първи път.

Период

Период на провеждане

Във визитката си имаме изпълнени програми още през октомври-ноември, както и в средата на май. С други думи, можем да Ви предложим ски хопинг през по-голямата част от годината. Съветваме Ви обаче да избягвате седмиците непосредствено преди и след Нова Година, а за месеците от януари до април е решаващо да изпратите заявката си достатъчно рано.

Особено подходящ е периодът между края на ноември – началото на декември и Коледа. Тогава пистите и зоните са малко натоварени, а места за настаняване могат да бъдат резервирани краткосрочно и на по-достъпни цени. Сигурно сте чували скиорската максима, че декемврийският сняг е най-лекият, а декемврийското слънце е ниско и не го топи. През декември (преди Коледа) снежните условия остават практически непроменени през целия ден.

Adventszeit

Седмиците преди Коледа (Adventszeit

Освен безспорните предимства по отношение на чисто скиорското изживяване, четирите седмици преди Коледа (така нареченият Adventszeit) носят със себе си едно особено настроение. Тогава отварят врати традиционните Коледни базари, а в програмата им намират място концерти на открито, романтични разходки и светлинни спектакли… Където и да отидете, в градове или селца, ще почувствате една особена, празнична мистерия. Тя сякаш се проявява най-силно след падане на мрак, когато камбанен звън огласява улички и площади. В такава обстановка са по-вкусни и греяното вино, и традиционните коледни сладкиши, и джинджифиловите бисквити, и, и, и…

Пътуване

Пътни разходи 

Практиката показва, че и разходите за път са строго индивидуални. Ако пътувате с автомобил, освен горивото и амортизациите, калкулирайте и пътните такси:

  • При пътуване през Сърбия и Унгария – €39.00/лек автомобил
  • При пътуване презСърбия, Хърватска и Словения – €126.50/лек автомобил

Със самолет 

Ако предпочитате да пътувате със самолет, можем да Ви съдействаме за организирането на трансфер от и до избраното от Вас летище – например Инсбрук или Мюнхен. Изпратете запитване възможо най-рано!

Представител

Нашият представител 

Лъчезар Димов е свързан професионално с Алпите от 2004-та година. От тогава неизменно се връща, за четири до пет месеца, зима след зима. Определя себе си като скиор-пътешественик и откривател на ‘малки тайни’. Сертифициран ски-инструктор в Австрийското ски-училище, говори свободно немски език.

Програмите от серията ‘Ski Hopping by Ski Plus’ традиционно разчитат на неговата подкрепа. Освен отговорностите по общата координация и транспортирането на багажа за ‘нощувките в планината’, Лъчезар ще Ви предостави актуална и полезна информация за атмосферните условия и за ски зоните, през които преминавате! Можете да разчитате на него и като ски-гид, както и за информация само за „посветени“ – на пистите и извън тях.

Предпочитани дестинации

Лъчезар разполага с изключително богат опит в Алпите – работил е в Австрия, Италия, Франция, Швейцария и Германия. Въпреки че харесва разнообразието и често „сменя пейзажа“, Тирол остава любимата му зимна дестинация.

Освен на ски, харесва да пътешества по вода, с колело и пеша. През лятото и есента ще го откриете на Канарските острови, Мадейра и Кабо Верде. Там той организира круизни и комбинирани ваканции. С удоволстие пътува и до Аляска, Бермудските острови, Малките Антили и Ла Реюнион.  Приятелите му шеговито го наричат „откривател на малки тайни“, а той самият най-много цени откритията встрани от утъпканите туристически маршрути.

Любимите му хобита са ските, трекингът и колоезденето, както и да споделя пътешествията си със съмишленици. Перфектният край на деня си представя под формата на разговорка в автентичен бар или чайна някъде в Алпите, в рибарско ресторантче или на традиционна музикална вечер.

Речник

Ski Hopping

Зимна ваканция на експедиционен принцип. От английски hopping – подскачане, прескачане. Има се предвид, че се преминава (прескача) през различни ски зони и ски региони. При стандарния вариант на ски хопинга не се панти, а за придвижване се използват изцяло лифтове и влекове.

В най-чистия му вид, ски-хопингът се провежда изцяло на експедиционен принцип, а всички нощувки са в алпийски хижи. Съществуват обаче и варианти с три до пет нощувки, както и програми със само една или две нощувки в планината. Последните са подходящи за „изпробване” на концепцията, както и за средно подготвени скиори и бордисти. За удобство на участниците, организаторът транспортира личния багаж до мястото на нощувката.

Предпоставка за участие е сигурното каране по червени писти при всякакви метеорологични и снежни условия. Карането извън маркираните писти и маршрути е по преценка на самите участници и на собствена отговорност.

Често задавани въпроси за ski hopping

Ski In Ski Out

Възможност за настаняване  в непосредствена близост или в самата ски зона. От английски to ski in – да влезеш със ските; to ski out – да тръгнеш с обути ски. Има се предвид, че конкретната локация на настаняването позволява до нея да се достигне на ски, т.е. без да се налага придвижване пеша или с превозно средство. Типът на настаняването може да бъде хотел, семеен хотел, апартамент, шале или алпийска хижа.

 

Ski Starring

Настаняване в привелигирована локация в самата ски зона. От английски star – звезда. Има се предвид, че локацията е отдалечена от населените места и предлага романтика и  звездно небе. Същевременно е спазен принципът на ski in ski out, т.е. не се налага придвижване пеша или с превозна средство. Типът на настаняването може да бъде хотел, семеен хотел, апартамент, шале или алпийска хижа, като именно хижите са най-често срещаният вариант.

Ски маршрути 

На много места в Алпите, наред със ски пистите, се срещат и така наречените ски маршрути (oт английски route – път, посока). Обозначени са с ромбове с различни цветове. Съществуват два основни вида: такива, които се обработват (утъпкват) редовно и такива, които не се обработват. Общото между тях е, че лавинната опасност се следи непрекъснато, а смисълът на съществуването им е да предложат възможност за практикуване на фри райд на лавинно обезопасени места. Спускането по ски маршрути е редно да бъде предхождано от набавяне на точна информация за вида им и за актуалните снежни условия по цялото им протежение! В рамките на организираните от нас зимни програми (ски хопинг и други) такава информация можете да получите от нашия резидент (представител).

 

Резидент (представител)

Резидентът познава отлично дестинацията и говори местния език. В зависимост от конкретната програма той или тя предлага ежедневно, почасово или телефонно съдействие. Отговаря за всички технически подробности и гладкото протичане на пътешествието.

Като пример можем да посочим програмите със ски хопинг (зимни програми за напреднали скиори и бордисти). В тях резидентът играе ролята както на организатор, така и на ски-гид. Друг пример са активните програми на Тенерифе и Ланзароте, в които резидентът, освен че се грижи за всички формалности, придружава групата по време на пешеходните и велосипедните преходи.