Експедиции в Стара планина

Gabrovo Plus – ‘Малки тайни’!

Под това мото организираме експедиции и активности в Стара планина и осигуряваме настаняване в хотели и къщи за гости още от 2009 година.

Пътешествията на експедиционен принцип (експедиции) продължават от два до пет дни. Те следват определен маршрут, което предполага, че всяка вечер се нощува на различно място. За улеснение на участниците са подпомагани от сервизен автомобил за големия багаж и извънредни ситуации. По този начин през деня се движим без багаж или с малка (дневна) раница. Нощувките се планират в семейни хотели за пълноценна почивка при добър стандарт, с настаняване в двойни/тройни стаи със собствен санитарен възел.

Често задавани въпроси 

Какъв е общият брой на участниците?

В експедициите участват между осем и четиринадесет души. Малката група, от една страна, позволява да бъдем експедитивни и при необходимост да реагираме бързо, а от друга страна, предполага запознанство с нови приятели и съмишленици. Ако представлявате компактна група и сте повече от четиринадесет или по-малко от осем души, заявете желание за участие в къстъмизирана програма!

Можете ли да ни препоръчате експедиция, подходяща за тийм билдинг?

Да, разбира се. Можем да моделираме някоя от съществуващите програми по начин, който да отговаря най-добре на Вашите очаквания. Всъщност от практиката знаем, че представите за тийм билдинг (team building) варират в широки граници. Свържете се с нас с кратък е-мейл на адрес travel.plus@abv.bg, за да обсъдим Вашите изисквания.

Какво е натоварването и нужни ли са предварителни умения?

Различно е според различните програми. Принципно важи правилото, че участниците трябва да бъдат в нормална физическа форма. Има програми, в които не се изисква нито предварителен опит, нито специализирана екипировка.

В други обаче за пълноценно участие е наложително да разполагате с определени умения. Това важи най-вече за велосипедните програми с продължителност от три и повече дни, както и за пешеходните експедиции, когато са с продължителност от четири и повече дни.

Освен в предложените, съществува възможност за участие в къстъмизирана програма, която да бъде съобразена изцяло с Вашите изисквания!

Възможно ли е да участват едновременно хора с повече и с по-малко опит?

Да, могат. Ние познаваме отлично местните особености и това ни позволява да бъдем безкрайно гъвкави в избора на машрути. Практически във всяка една експедиция се предлагат варианти с различна продължителност като всеки преценява на място какво да бъде личното му участие за деня.

Габровският Балкан предлага невероятно разнообразие за всички, които търсят близостта на природата, без да е необходимо да се увличат по екстремните изживявания. Ако обаче желаете екстремно приключение, ще изготвим къстъмизирана програма, която да бъде изцяло съобразена с Вашите изисквания!

Как се транспортира багажът?

През деня се движим без багаж или с малка (дневна) раница. На преден план стои удоволствието от преживяването, а то не би било същото ако трябваше да носим тежки раници.

Големият багаж трябва да бъде предаден на наш представител сутринта, за да се транспортира до мястото на нощувката.

Какво представляват "вкусните спирки"?

Някои от експедициите обръщат специално внимание на кулинарните традиции в района на Средна Стара планина. Типичен пример в това отношение е Tasty Bike Tour.

В един или повече от дните „вкусните спирки“ се явяват кулинарни и подкрепителни пунктове на ключови места по маршрута. В непринудена обстановка се сервират храна и пиво, приготвени по нетрадиционни и балкански рецепти, без излишна претенциозност.

Коментарите за „вкусните спирки“ са изцяло положителни. Получавали сме и мнения, че дори само заради тях си заслужава да се участва повторно в Tasty Bike Tour и други експедиции.

Преминават ли експедициите през Природен парк "Българка"?

Повечето от тях го правят. Тук е мястото да отбележим, че често се допуска грешка когато става въпрос за Природен парк „Българка“ и за Национален парк „Централен Балкан“, а това не е един и същ парк.

Що се отнася до Природен парк „Българка“, той представлява защитена територия в Средна Стара планина и по точно в Шипченска и Тревненска планина. Най-характерни за него са старите букови гори. На много места те се редуват със слънчеви полянки, а панорамните гледки са мечта за всички, които обичат да снимат!

В която и програма да участвате, с мъничко късмет ще зърнете част от дивите обитатели на парка, включително благороден елен и сръндак, зайци, лисици, язовци, белки и много други.

Национален парк „Централен Балкан“ също заслужава да бъде посетен. Там режимът обаче е по-строг и по правило избираме маршрути през него най-вече за къстъмизираните експедиции. Ако желаете да участвате в такава, свържете се с нас, за да изготвим програма според Вашите изисквания.

Отзиви

Никога не съм си представяла, че ще се забавлявам на ски (предубеждения и два неуспешни опита зад гърба през годините). За огромна моя изненада Лъчо успя да ми промени нагласата и ми показа хубавата страна на ските – след 3 дни упражнения по няколко часа, вече чакам с нетърпение пак да се кача:) За мен е голямо постижение да не се чувствам извън контрол на ските – благодаря, Лъчо:)
Къщата беше страхотна и бебе-friendly (можахме да оставим прохождащо бебе да разглежда почти навсякъде без притеснения за безопасността му).
Изобщо всичко беше много над очакванията ни!

Катя Тодорова

И аз искам да коментирам моето пребиваване в Австрия със Ski Plus. Почти непознати, бегло бяхме представили нашите ценови и битови очаквания. За наша радост всичко беше в пъти над очакванията ни: къщата беше разкошна, имаше и екстри, които не очаквахме, на цена значително по-ниска от тази, която бяхме определили. Лъчо, супер присъствие – отличен преводач, познаващ перфектно района, пистите, съобрази нашите ски възможности с най-подходящите зони. И за финал имах чувсвото, че се беше погрижил и за снежната покривка: докато бяхме там, почти всеки ден ни валеше бял, обилен сняг!!!

Кирил Иванов

прекарахме си чудесно, не ни се тръгваше!!! Благодарим на Ski plus за отличната организация (на австрийско ниво) До нови срещи!:)

Нико Кузманов

След чудесната ски ваканция в Tirol 04.02-11.02.2017 организирана от Travel Plus разбрахме, че вече се правят зимните резервации за сезон 2018. Изненадващо рано за нас, но в Рим прави като римляните. И така заедно с планове за летните предложения на Travel Plus -планински преходи пеша или колело ще правим резервация и за ски догодина. Разбира се отново всичко оставям в ръцете на Travel Plus /+++/. Препоръчвам.

Иван Мальов